Heeft u uw vakantieplannen voor 2019 al klaar? Waarschijnlijk niet, maar het kan zomaar zijn dat de reis begint op Lelystad Airport.

Omdat Schiphol met een half miljoen vliegbewegingen (start of landing) het maximum bijna heeft bereikt, is besloten dat Lelystad Airport vakantievluchten gaat overnemen. In 2033 zullen 45.000 vliegtuigen hun weg vinden van en naar de nieuwe vakantieluchthaven. 6,7 miljoen mensen zullen jaarlijks het poldervliegveld aandoen en daarmee wordt de luchthaven na Schiphol de grootste van Nederland.

Keerzijde
De komst van het vakantievliegveld is lang niet alleen maar zonneschijn. Honderdduizenden mensen zullen over twee jaar dagelijks herinnerd gaan worden aan het vernieuwde vliegveld. De laag overvliegende vliegtuigen zijn voor veel mensen het grootste pijnpunt.

Landenoplelystad.nl
Op deze website worden de vier belangrijkste thema’s uitgelicht over de toekomst van Lelystad Airport. Bijna alle hoofdpersonen die te maken hebben met de uitbreiding spreken over hun angst, hoop, boosheid en dromen.

Geluidsoverlast is de grootste angst die mensen hebben. Niet alleen in Flevoland, maar ook in Gelderland, Overijssel en zelfs in Friesland. Het ontwerpen van de routes was dan ook een zware klus met veel meespelende belangen. Welke keuzes zijn uiteindelijk gemaakt? Waarom zijn de routes zoals ze zijn?

De kleine luchtvaart, of General Aviation is nu het hart van het vliegveld. Maar over iets minder dan twee jaar zullen de eerste Boeings opstijgen vanaf Lelystad Airport. Is er eigenlijk wel ruimte voor twee verschillende soorten luchtvaart op een vliegveld? Of drukken de grote Boeings de kleine Cessna’s van de baan?

De uitbreiding van het vliegveld liep al een jaar vertraging op. Ondertussen gaat de bouw wel door, maar is dat nou wel een goed idee? In verschillende media worden daar vraagtekens bij gezet. Wat is er nodig om Lelystad Airport levensvatbaar te maken? En gaat dat lukken?

Naast de opofferingen die moeten worden gedaan, biedt het vliegveld ook kansen. Voor de boeren die rondom het vliegveld hun bedrijf hebben is het vliegveld een groot gevaar. De uitstoot van vliegtuigen kan een grote bedreiging vormen voor de vele biologische producten die geteeld worden. Maar de Flevolandse boeren blijken creatief te zijn en hebben hele andere plannen dan demonstreren tegen het vliegveld.

landenoplelystad.nl

 

Print Friendly, PDF & Email