Winkelstraten in grote steden en gemeenten profiteren van de aantrekkende Nederlandse economie, maar in kleine en middelgrote steden en gemeenten neemt de winkelleegstand amper af. Ook in Zutphen staat een groot aantal winkelpanden leeg. Vooral de winkelstraten aan de rand van het centrum hebben het erg zwaar, maar is de belangrijkste winkelstraat de Beukerstraat ook nog wel levensvatbaar?

Ze drukt de zijkant van haar hand tegen de ruit en nieuwsgierig tuurt ze naar binnen. In de etalage liggen grote houten balken en afgebroken plaatwerk, maar verder is het pand donker en leeg. Modewinkel Steps is al geruime tijd vertrokken, maar tijdens de verbouwing van vorig jaar is het rijksmonument aan de Beukerstraat flink beschadigd geraakt. Nu is het winkelpand een lelijk eendje tussen kleurrijke winkels. Al snel houdt de vrouw het dan ook voor gezien en ze slentert samen met haar man verder door de winkelstraat. Toch kan ze het niet laten: ,,Volgens mij zijn ze gesloten’’, zegt ze lachend.

Rond negen uur ’s ochtends openen de winkels in het centrum van Zutphen een voor een de deuren. Erich Rexwinkel is direct vrolijk met de bloemen in de weer. Hij is eigenaar van bloemenwinkel Myosotis, dat al 22 jaar in de Beukerstraat te vinden is. De bijna 60-jarige ondernemer zet elke ochtend letterlijk de bloemetjes buiten en hij maakt zich niet druk om het grote leegstaande pand naast hem: ,,Volgens mij heeft het amper gevolgen voor onze verkoop, want het blijft een A1-locatie met veel passanten. Maar erg gezellig is het niet’’, lacht de bloemist. ,,De ondernemers hebben regelmatig contact met elkaar en soms is het door de leegstand lastig om iets te regelen. Zo had Bakkerij Jolink in het verleden last van lekkage van het leegstaande pand ernaast. Op zo’n moment kun je niet even naar binnenlopen en overleggen.’’

De leegstand in de Beukerstraat schommelt rond de 10% en Remco Feith, binnenstadsmanager van Zutphen, houdt de leegstand nauwlettend in de gaten: ,,De leegstand in de aanloopstraten is nog groter, maar de Beukerstraat is hét visitekaartje van de stad.’’ Van de gemiddeld honderdduizend weekbezoekers loopt 80% door de Beukerstraat. ,,Het is de absolute A1-locatie van Zutphen’’, zegt Feith. ,,Op sommige plekken is de leegstand echt een doorn in het oog.”

Lees het hele verhaal op: zutphenstad.wixsite.com/beukerstraat