Tegenwoordig halen we al onze kennis en informatie zo van het internet af. Optimisten geloven dan ook dat het internet een van de beste uitvindingen ooit is geweest in het belang van democratie: het biedt mogelijkheden tot netwerken en blaast verloren gemeenschappen nieuw leven in. Maar stel Google eens de vraag of klimaatverandering bestaat en je krijgt al vrij snel het antwoord: nee. Google is er niet op gemaakt om het juiste antwoord te geven op al je vragen. Wel krijg je relevante zoekresultaten en die relevantie wordt bepaald door hoe vaak een website genoemd wordt op andere websites… Zie het als het populairste meisje van de klas dat als eerste wordt gekozen bij schoolgym: ze krijgt voorkeur omdat er vaak over haar gesproken wordt, maar dat betekent nog niet dat ze dan ook de beste keus is om een wedstrijd te winnen.

 

“We live in an age when all manner of scientific knowledge – from the safety of fluoride and vaccines to the reality of climate change – faces organized and often furious opposition.” ~Joel Achenbach, maart 2015 National Geographic Magazine

De wetenschap heeft hier de laatste jaren enorm onder te lijden en dat is met name te merken aan de groeiende anti-vaccinatiebeweging. Nepnieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje, emoties krijgen de voorkeur over feiten en de wetenschappelijke consensus wordt weggezet als ‘ook maar een mening’. De vaccinatieweigeraars weten elkaar online goed te vinden en richten zo nieuwe groepen op om zich te sterken tegen argumenten van de buitenwereld. Omdat er geen controle op is, versterkt de online cohesie zich met de dag meer en de beweging weet langzaam maar zeker meer mensen naar zich toe te trekken.

De homeopathie profiteert enorm van deze groeiende groep, maar er heerst een groot maatschappelijk gevaar in het kiezen voor zogenaamd ‘homeopathisch vaccineren’. Artsen, wetenschappers en medici waarschuwen mensen hierover omdat het geen enkele bescherming biedt tegen infectieziekten.

De gevolgen hiervan zijn vooral te zien in Italië en Roemenië, waar op dit moment een mazelenepidemie heerst als gevolg van het niet willen vaccineren. De vaccinatiegraad is daar inmiddels gedaald tot 85 procent, terwijl een stevige 95 procent nodig is om verspreiding van dit soort besmettelijke ziektes te voorkomen. In Roemenië zijn er sinds januari vorig jaar al 4800 besmettingen waargenomen wat 21 mensen het leven heeft gekost. De Italiaanse regering voelde zich hierdoor genoodzaakt om een vaccinatieplicht in te stellen, tot grote frustratie en woede onder de niet-inenters.

Volg het onthullende verhaal van Generatie Google over hoe homeopaten verwarring proberen te scheppen onder twijfelaars. Het verhaal is binnenkort hier te lezen: http://generatiegoogle.pageflow.io/wie_wint_de_expertiseoorlog

Bekijk hieronder alvast de trailer: