Voor iedere topsporter is het de ver-van-mijn-bed-show, de maatschappelijke carrière. Je kan het negeren, je kan het voor je uitschuiven, maar uiteindelijk gaat iedere sporter toch echt met pensioen. En dan? De sporter staat voor een duaal dilemma: kiest hij volledig voor de topsport, of zet hij zich ook in voor een maatschappelijke carrière?

Zes ton, zoveel krijgt sportkoepel NOC*NSF om een nieuw plan op te stellen, dat topsporters op weg moet helpen naar een maatschappelijke carrière. Veel geld, maar het is nodig, zo blijkt. Slechts veertien procent van de topsporters geeft aan dat ze goed zijn begeleid, nadat ze hun sportcarrière hebben beëindigd. Een schrikbarend laag percentage, zeker met alle mogelijke gevolgen in het achterhoofd.

‘Het zwarte gat’
Het is een taboe om over het zwarte gat of een depressie te spreken. Maar ja, het kan de sporter zomaar overkomen. Want wil hij of zij nou, nadat diegene is gestopt?  “De sporter is alleen bezig met de sport, en bouwt daarmee een eenzijdige identiteit op”, vertelt Agnes Elling, wetenschapper van het Mulier Instituut. Samen met Bram Bakker verklaart ze het zwarte gat, een bijzonder fenomeen.

Voormalig schaatser Stefan Groothuis, oud-judoka Dennis van der Geest en fulltime korfballer Erwin Zwart vertellen op DuaalDilemma hun verhaal. Hoe heeft Groothuis zijn transitiefase beleeft, hoe is het Van der Geest gelukt om zo snel weer aan de slag te gaan, en weet Zwart wel wat hij gaat doen, als korfbal niet meer hoofdzaak nummer één is?

De oplossing?
Topsporters geven alles tijdens hun carrière, maar zullen ook na moeten denken over de toekomst. Die boodschap wil NOC*NSF meegeven aan de huidige sporters. Maar zij gaan oud-sporters ook beter begeleiden. Kan iedereen wel bij hen terecht? Nee. Maar NOC*NSF is zeker niet de enige die zich bezig houdt met deze kwestie…

Check http://boerrigter.me/duaaldilemma en kom alles te weten over het duale dilemma!