Bang zijn in het donker, hoogtes vermijden of de rillingen krijgen bij het zien van een spin. Bijna iedereen heeft wel een angst. Maar wat als deze angst verdergaat dan alleen dat ene gevoel? 

In de documentaire ‘Angst onder ogen’ volg ik twee personen: Roy en Marloes. Beiden hebben zij een grote angst, waar ze regelmatig mee geconfronteerd worden. Zo heeft Roy in het verleden trauma’s ontwikkeld voor huisartsen en ziekenhuizen en raakt Marloes compleet in paniek wanneer zij in een vliegtuig stapt.

Toch vliegt Marloes bijna jaarlijks en gaat Roy wanneer het nodig is naar de huisarts. Ze moeten hun angst op die momenten onder ogen zien en dat gaat niet zonder slag of stoot.

VRET
Ik ga samen met hen op zoek naar een oplossing waarbij zij kunnen leren omgaan met hun angst. Dit doe ik, door in te zoomen op een nieuwe vorm van therapie bij angststoornissen: virtual reality exposure therapy (VRET). In deze therapie wordt datgene waar iemand angst voor heeft via een video in een virtual reality-bril naar de persoon toegehaald. Via deze weg wordt de persoon geconfronteerd met zijn/haar angst.

Het is een nieuwe technologie die sinds kort wordt toegepast in de geestelijke gezondheidszorg. Om ons heen hebben we de 360 graden video’s waarschijnlijk al eens voorbij zien komen, maar nu worden deze video’s ook ingezet bij de behandelingen tegen een angststoornis.

In de documentaire ga ik op zoek naar de vraag of deze technologische ontwikkeling naast het entertainmentgehalte iets kan betekenen voor de maatschappij. Helpt het mensen verder? Hoe reageren Marloes en Roy op deze vorm van therapie?

Nieuwsgierig?
Ben je nu benieuwd hoe zo’n VRET therapie eruit ziet? Ga dan naar Facebook, like de pagina en blijf op de hoogte van alles rondom de documentaire ‘Angst onder ogen’.