,,Als je niets doet, dan heb je straks ook niets.” Teun Wassink, directeur van de Sint Jozefschool in Zieuwent slaat de spijker op zijn kop. Van bijna alle krimpgebieden in Nederland, is de Achterhoek er één die het hardst wordt getroffen. Scholenbesturen met de handen in het haar, want er komen steeds minder aanmeldingen binnen en er is sprake van substantiële leegstand.

In het dorpje Zieuwent in Oost Gelre gaat de krimp nog even net iets sneller en harder. De Sint Jozefschool staat model voor de ontwikkeling in de regio. Toen Wassink in 1966 als kind naar deze school in Zieuwent ging, liepen er nog vijfhonderd kinderen door het schoolgebouw. Waar vijf jaar geleden de school nog onderwijs bood aan 310 scholieren, krijgen hier in het nieuwe schooljaar 2018-2019 nog maar 180 kinderen les. Uit de prognoses blijkt dat er over zes à zeven jaar zelfs nog maar 120 scholieren overblijven.

Ook in de toekomst onderwijs van kwaliteit

Toch zijn er oplossingen gevonden om het tij te keren en de kwaliteit van het onderwijs ook in de toekomst te waarborgen. Zo hebben er in het verleden fusies plaatsgevonden tussen verschillende scholen. In bijzondere gevallen zelfs tussen scholen en sportverenigingen. Daarnaast noemde onderwijsdeskundige Henkjan Kok integratie om de leerlingendaling in de krimpregio’s aan te pakken. Creatievelingen in Netterden bedachten dat zelfs lessen in het Duits een antwoord konden zijn op de krimp.

Een andere oplossing is het Integrale Educatief Kindcentrum (IEKC). Een centrum waar in totaal zeven verschillende partijen zich vestigen. Van speciaal onderwijs en basisonderwijs tot gehandicaptenzorg en kinderopvang. Het is er allemaal te vinden in het IEKC waar onderwijs op maat moet worden aangeboden.

Stijn Kampshof (10) uit groep 6 komt uit Zieuwent en legt uit hoe hij tegen een nieuw centrum aankijkt. 

Een uitgebreider verhaal is te lezen op de website: www.danieltitus.nl en binnenkort ook op www.dg.nl/achterhoek en in het dagblad de Gelderlander.