Ze zijn niet ouder dan 24 momenteel. Sterker nog, er zijn er tienduizenden die nog maar acht jaar oud zijn. Ze hebben allemaal hun eigen problemen. Ze hebben allemaal hun eigen doelen. Ze groeiden op in een maatschappij waarin je geacht wordt het beste uit jezelf te halen. Met alle gevolgen van dien. Ik heb het over generatie Z, jongeren geboren tussen 1993 en 2009. Deze generatie telt 846.290 twintigers: 429.786 mannen en 416.506 vrouwen.

De huidige generatie twintigers is altijd online: als ze ’s ochtends opstaan, kijken ze eerst op hun smartphone of ze geen berichten hebben gemist. ’s Avonds voordat ze naar bed gaan, worden de laatste nieuwtjes nog even gecheckt en de laatste likes voor de dag uitgedeeld op Facebook. Op zoek naar de liefde? Dat kan gewoon vanuit je luie stoel: ze swipen van links naar rechts op Tinder om de ware liefde te vinden. Ze leggen zichzelf een hoge druk op: 50-60 uur werken in de week terwijl er van je verwacht wordt dat je 40 uur werkt? Geen probleem. Er zit een keerzijde aan het harde werken, het swipen en het constant op de hoogte willen zijn van alles wat er in de wereld gebeurt, namelijk: het krijgen van een burn-out, depressie of het hebben van keuzestress.

Ezra (22) worstelt met het maken van levensbepalende keuzes. Vragen als: Wat past er het beste bij mij? Wat vind ik het leukst? blijven in haar hoofd rondspoken. Als ze eenmaal een bepaalde richting heeft gekozen, komt de volgende vraag om de hoek: Wat nou als ik het andere had gekozen, was ik dan gelukkiger geweest? Ze worstelde er ook mee in haar derde jaar van de studie pedagogiek.

Wat kunnen deze twintigers doen aan de keuzestress waarmee ze kampen? En hoe ontstaat deze keuzestress? Wat voor generatie vormt generatie Z überhaupt? Wat zijn hun kansen en wat zijn hun valkuilen? Als je nieuwsgierig bent geworden, lees dan verder op de website van Tumultuous Twenties!