In deze vijfdelige serie artikelen werpen we een blik op de ethische werkwijze van de biograaf. Wat schrijft hij wel en niet over zijn onderwerp, hoe interpreteert hij zijn ontdekkingen en hoe diep graaft hij in het leven van de gebiografeerde? In diepgaande interviews spreken we met vier veelgeprezen biografen en schetsen we een beeld van de ethische dilemma’s rond het genre biografie.

In de eerste aflevering van de serie vertelt emiritus-hoogleraar Marita Mathijsen over haar liefde voor de negentiende eeuw en het onderwerp van haar eerste biografie: de politicus en taalkundige Jacob van Lennep (1802-1868).

Maaike Meijer schreef een lijvige biografie over de mysterieuze dichteres M.Vasalis en waagt zich nu aan het levensverhaal van dichteres, schrijfster en tekenares Fritzi Harmsen van Beek. Meijer vertelt onder andere over de mythevorming rond Harmsen van Beek en hoe zij door de media kapot werd gemaakt.

Eva Rovers won met haar biografie De eeuwigheid verzameld over Helene Kröller-Müller, de Erik Hazelhoff Prijs 2012. Recent verscheen van haar hand de onthullende biografie Boud, het verzameld leven van Boudewijn Büch en schreef zij een filosofisch pamflet over het thema verzet.

Wim Hazeu, koning van de Nederlandse biografie, verkreeg bekendheid met zijn uitgebreide levensbeschrijvingen over Vestdijk, Slauerhoff, Toonder en Escher en legt nu de laatste hand aan zijn biografie van Lucebert. Een gesprek in zijn omvangrijke bibliotheek in Baarn over de samenwerking met familieleden en de rol van seks in de biografie.

De tekst loopt door onder de video

In het laatste artikel van deze serie gaan we dieper in op de ethiek van de biografie en de zin en onzin van de sportersbiografie. Hans Renders is hoogleraar en directeur van het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en geeft zijn visie op de theorie en ethiek rond het genre biografie. In Antwerpen bezoeken we de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts die vertelt over de aankomende biografie van haar overleden echtgenoot, dichter Herman de Coninck.

De serie ‘Tussen waarheid en verdichting‘ verschijnt  op de website van HP/De Tijd.