Graag heet ik je welkom in onze selfiemaatschappij.  Waarin er pas gegeten mag worden wanneer dé perfecte foto is gemaakt van je perfect opgemaakte bord vergeten groenten #foodporn. Waarin je op vakantie niet langer hoeft te zoeken naar een betrouwbaar uitziende toerist die je vervolgens je camera overhandigt om die ene super foto te maken. Want lang leve de selfiesticks! #selfie. Waarin je account pas ‘instawaardig’ is als je foto’s qua kleur keurig op elkaar zijn afgestemd, want waar zijn anders filters voor? Natuurlijk moet je niet laten blijken dat er wel degelijk aan je foto is gesleuteld… #nofilterneeded. Een puistje of een rimpeltje? Beetje retoucheren ziet toch niemand? #wokeuplikethis. En een zonovergoten vakantie? Dan telt je instapost pas echt mee als je met je fitgirl body, nonchalant nippend uit een kokosnoot aan de rand van een infinity pool dromerig voor je uit staart #paradise. Weer terug in eigen land? Niet vergeten iedereen daarvan op de hoogte te stellen met hashtag #anotherdayattheoffice

Natuurlijk, bovenstaand affiche voor onze huidige maatschappij is misschien een tikkeltje gechargeerd. Maar let’s be honest; een beetje gelijk heb ik wel. Graag zou ik nu willen zeggen; gelukkig doe ik hier niet aan mee, maar dan zou ik liegen. Want het is toch gewoon leuk om een vakantiefoto te delen en daarnaast doet filter Valencia gewoon wonderen. Is het dan echt zo erg dat we ons leven op social media net wat mooier laten lijken dan dat het in werkelijkheid is?

Ik had er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan dat social media zo’n grote rol speelt in ons leven. Maar nadat ik de zoveelste festivalfoto online plaatste, leek het alsof er opeens een lampje begon te branden. Waar ben ik eigenlijk mee bezig? En misschien nog wel belangrijker: word ik hier gelukkig van? Op dat moment was het idee voor ‘Ben ik in beeld?‘ geboren.

Afgelopen periode stortte ik mezelf in de wereld van social media. Ik heb nagedacht over mijn eigen social media gedrag, maar ook over mijn onzekerheden op dit gebied. Met als doel een antwoord vinden op de vraag of mijn zelfbeeld beïnvloed wordt door social media. Met dit doel helder voor ogen neem ik je mee op deze zoektocht. Een zoektocht door social medialandschap en langs verschillende vrouwen die mij  vanuit hun expertise iets vertellen over de invloed van social media.

Ben ik in beeld?‘ is eerlijk en openhartig. Goed of fout is niet aan de orde. Bewustwording daarentegen is in deze zoektocht het sleutelwoord.

Benieuwd naar mijn zoektocht? Hierbij alvast de trailer.

 

Ben ik in beeld – de zoektocht.

 

Lees meer op mijn site: http://lenasanders4.wixsite.com/ben-ik-in-beeld