Vleesparadox geeft antwoord op de vraag waarom mensen wegkijken van gezondheis-, dierenwelzijns- en milieuproblemen om een dierbare gewoonte te kunnen volhouden: vlees eten.

Ik kan met bijna iedereen om mij heen praten over de misstanden in de bio-industrie en wat de veeteelt met deze aarde doet. Maar toch steekt het overgrote deel van de mensen om mij heen, elke dag vlees in zijn mond. Dit menselijke wegkijken en ogen sluiten interesseert mij enorm en daarom ga ik antwoord geven op de vraag: waarom eten mensen vlees?

Volgens hoogleraar humanistische wijsbegeerte en onderzoeker aan de Universiteit Wageningen, Cor van der Weele, passen mensen het fenomeen strategische onwetendheid toe als het gaat om vlees eten. “Als je vlees wil eten, moet je er niet te veel van weten want dan lust je het niet meer.”

Daarentegen vindt ambachtelijke slager Rene van der Schaft vlees eten meer dan normaal. “Sinds de mens bestaat, wordt er al vlees gegeten.” Wel zegt hij dat hij merkt dat consumenten steeds bewuster vlees gaan eten: “Mensen vragen mij waar mijn vlees vandaan komt.”

Ook Richard Jansen van Vivera ziet deze verandering in de samenleving. Het bedrijf ontwikkelt alternatieven voor vlees en probeert daarmee een grote doelgroep aan te spreken. Afgelopen jaar verkochten ze voor het eerst een miljoen pakjes per dag. “De verkoop stijgt het laatste jaar erg hard en ik verwacht ook dat deze stijging de komende tijd door gaat zetten.” Jansen denkt niet dat vlees ooit geheel gaat verdwijnen maar ziet wel een probleem als we op deze manier door blijven gaan. “We consumeren met z’n allen gewoon veel te veel vlees en dat kan deze aarde niet meer aan. Er moet dus wel echt verandering komen en daar proberen wij aan bij te dragen.”

“Je bent een immoreel monster als je meedoet aan de dierenholocaust.” Filosoof Floris van den Berg vindt dat de mens een morele plicht heeft tot veganisme. Hij gaat uit van het ethische principe dat je alles mag doen zolang je anderen geen schade berokkend. “En met het eten van vlees is het onvermijdelijk dat je een levend wezen met een wil tot leven, schade berokkend.”

Als belangrijkste reden waarom mensen vlees eten noemt hij gewoonte. Mensen krijgen zo ontzettend veel informatie over zich heen wat betreft gezondheid en vlees eten. “De meesten horen dit allemaal aan maar parkeren het daarna en gaan weer over de de orde van de dag. En de orde van de dag is voor veel mensen vlees eten.”