Wil de maatschappij van de roker af?

Duidelijk is geworden dat de roker de maatschappij veel geld kost. Hierbij kan worden gedacht aan ziektekosten. De behandeling van kanker, één van de meest voorkomende sterfredenen van rokers, is erg duur.  Maar ook andere kostenposten laten de totale rekening voor de maatschappij oplopen. Hier moet men zo snel mogelijk van af. Of toch niet..?

De rekenkamer is in een recent onderzoek achter de volgende, wellicht schokkende, ontdekking gekomen. De roker zou de maatschappij namelijk geld opleveren. Het kostenplaatje van de roker kan makkelijk worden weggecijferd als het tegenover de totale opbrengsten van de roker staat. Door opbrengsten als werkgelegenheid in de tabaksindustrie, torenhoge accijnzen op de verkoop van pakjes sigaretten en ongeclaimde AOW door de gemiddeld 4-jaar kortere levensverwachting, lopen de baten zo hoog op dat men zich kan afvragen of de maatschappij daadwerkelijk van het roken af wil.