Andere behandeling door tattoo geen discriminatie

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Wanneer een solicitant een zichtbare tattoo heeft en de werkgever besluit diegene om die reden niet aan te nemen, dan kan men niet spreken over discriminatie. Volgens het College van de Rechten van de Mens. ”Het ongelijk behandelen wegens uiterlijk, dus ook een tatoeage, moet niet als discriminatie aangemerkt worden” , zo luidt het vonnis van het College. Een pijnlijke uitspraak voor de mensen met de permanente lichaamsdecoraties. Zeker in de tijd dat tattoos niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn.

Er is dan ook genoeg tegengeluid en de meningen zijn verdeeld. In een interview met EenVandaag vertelt advocaat Sebas Diekstra, zelf ook drager van een tattoo, het volgende: “Het anders behandelen van mensen vanwege tatoeages kan in bepaalde situaties wel degelijk discriminerend worden aangemerkt. Tatoeages zijn vaak wel een eigen keuze die wordt gemaakt, maar op het moment dat ze staan zijn ze onlosmakelijk met iemand verbonden, net als een donkere huidskleur of een Arabische achternaam. Diegene met de tattoo kan er vervolgens dan niet veel meer aan doen. Op dat moment is het anders of ongelijk behandelen van diegene dus niet zomaar meer gerechtvaardigd.”

Zelfs in het geval dat het niet-aannemen van een sollicitant op basis van het hebben van een tattoo wél als discriminatie gezien zou worden door het College, valt het moeilijk te achterhalen dat het weigeren echt op basis van de tattoo gebeurt. Zo verteld de site CVster dat wanneer er meerdere solicitanten voor één baan solliciteren, een werkgever simpelweg voor de kandidaat kan kiezen zonder dat hij/zij ooit hoeft te verantwoorden dat het is gebeurd op basis  van het hebben van een tattoo.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]