Familiescholen om leerachterstanden in achterstandswijken te bestrijden

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Toch valt er ook wat te zeggen voor de kwaliteit van dat onderwijs. Uit onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 blijkt namelijk dat basisscholen in Nederlandse achterstandswijken kampen met forse leerachterstanden. Maar is de onderwijskwaliteit van die basisscholen überhaupt de oorzaak van de leerachterstanden? Zo nee, wat dan wel? En belangrijker nog: wat valt ertegen te doen?

 

 

Het is dus belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak van deze leerachterstanden is en waarom het percentage kinderen met leerachterstanden zoveel groter is in achterstandswijken dan in reguliere wijken. Iemand die hier meer over weet is Cobi van Beek. Directrice van stichting De Haagse Scholen. Een bestuursorganisatie met 52 Haagse basisscholen onder zich.

 

 

Van Beek benoemde al even de betrokkenheid van ouders. Waarom is dit zo belangrijk. Om hierachter te komen moeten we spreken met Astrid Haegens en Jeanet Vredeveld van de Dr. Willem Dreesschool. Een openbare basisschool in de Haagse probleemwijk Laakkwartier. Niet altijd deed deze school het even goed. Maar sinds enkele jaren behaalt de school goede resultaten en zijn zij erg betrokken de ouders.

 

 

Taallessen om ouders beter te betrekken bij de school. Toch kent Nederland meer mensen die wellicht behoefte hebben aan taallessen. Eric van Veldhoven is coördinator bij de Haagse stichting Taal aan Zee. Hij vertelt over het belang van het goed beheersen van de Nederlandse taal.