Vuurwerk en voetbal, wat mag nog wel?

Over twee weken staat het derde Supporterscongres, georganiseerd door Supporterscollectief Nederland, op het programma op de KNVB campus in Zeist. De UEFA, politie, supporters en de KNVB zullen een paneldiscussie houden over hoe om te gaan met vuurwerk. Laatstgenoemde berichtte vorige maand dat er een strengere aanpak tegen het afsteken van vuurwerk komt.

Het is een discussie die al langer speelt, maar de KNVB wil nu doordrukken. Matthijs Keuning, een van de initiatiefnemers achter Supporterscollectief Nederland, hoopt dat het kan blijven bij het faciliteren van vuurwerk, in plaats van het uitbannen ervan. In gesprek met hem en Daan Schippers, persvoorlichter van de KNVB, werden de verschillende meningen duidelijk.

 

 

Het is slechts een voorbeeld van een meningsverschil tussen voetbalsupporters en de KNVB en andere partijen. Supporters voelen zich soms onjuist behandeld, en vinden zelfs dat hen onrecht wordt aangedaan. Keuning en Schippers over dit gevoelige onderwerp.

 

 

Volgens Keuning zit de Nederlandse supporterscultuur een beetje tussen Engeland en Duitsland in. In Duitsland, waar hij wel eens wedstrijden bezoekt, zie je grotere getalen supporters die de uitvakken vullen. “Voetbal is daar echt nog een veel belangrijker deel van het leven. Er is ook meer vrijheid. Zo is er bijvoorbeeld vrijwel altijd vrij vervoer, ook al is het onder politiebegeleiding.”

Die vele politie-inzet is een belangrijke reden waarom die vrijheid er in Duitsland wel is en in Nederland niet. “In Nederland vinden we dat maatschappelijk niet verantwoord. Ik denk ook dat we in Nederland met veel minder ook wel af kunnen.”

Keuning denkt dat voor verandering gewenning erg belangrijk is. “De eerste keer dat je zoiets doet, zoals vrij vervoer, dat zal wennen zijn. Er zal ook heus wel eens wat mis gaan, maar bij tachtig procent van de wedstrijden is er geen bijzondere rivaliteit en moet dat gewoon kunnen.” Hoe het er in Duitsland aan toe gaat, zie je hieronder.

Anders dan in Nederland dus. Hoe het zich hier gaat ontwikkelen is afwachten, maar er is in ieder geval genoeg te verwachten van het supporterscongres.