Molenaar : een oud beroep

In Nederland staan meer dan duizend molens. Een aantal zijn in privébezit, een aantal worden beheerd door stichtingen zoals molen Goliath in de Eemshaven. Molenaar Ida Wierenga is daar de voorzitster van en zij is een goed voorbeeld van een molenaar. Naast de molen te laten draaien zorgt ze ook voor de financiering van reparaties en organisatie van activiteiten rondom de molen.

Een ding wat de molenaars allemaal in overeenkomst hebben, is dat ze bemand worden door molenaars die zijn opgeleid door het gilde van vrijwillige molenaars.

Zonder de molenaars zouden de molens snel in een vervallen staat zijn en uiteindelijk verdwijnen uit ons landschap. Maar de molenaars zijn oud. De gemiddelde leeftijd is eind vijftig. Wat doen deze molenaars en hoe word je er een? Dit interview zal dat allemaal uitleggen.

Wie zorgen er eigenlijk voor de opleidingen, en hoe zien zij de situatie?

Feitjes over molens en Molenaars

  • Er zijn in Nederland meer dan duizend molens.
  • De meeste molens zijn een keer per week geopend, vaak op zaterdag.
  • De meeste molens zijn van stichtingen en verenigingen.
  • De bekendste molens van Nederland staan in Kinderdijk. Deze molens trekken duizenden bezoeken per jaar.
  • De meeste molens zullen niet meer bedrijfsmatig malen. Graanmolens kunnen meestal niet voldoen aan hygiëne eisen en watermolens zijn vervangen door gemalen die betrouwbaarder hun werk kunnen doen.