Starters hebben het lastig op de Groningse huizenmarkt

Stel je bent net klaar met je studie, en je bent net begonnen aan je eerste echte baan. Je hebt een mooi salaris en daardoor meer geld voor handen dan je hiervoor ooit had. Dan is het best een logische stap om je studentenkamer of je ouderlijk huis te willen verlaten. Dit betekent dat je opzoek gaat naar een huur of koopwoning. Maar in de huidige woningmarkt kan dat voor een starter een heel gedoe zijn. Zeker in een stad als Groningen waar de huizen en huurprijzen torenhoog zijn. Hoe kom je dan toch aan een mooie woning?

 

Als je een huis wilt kopen, is het handig om een afspraak te maken met een aankoopmakelaar. Een makelaar weet welke huizen, die bij jou eisen en budget horen, er in de buurt te koop staan. En helpt bij het onderhandelen over een mogelijke prijs. Ik ging langs bij de Sam, van makelaardij Schouten + Van der Giezen in Groningen, en vroeg mij af of het in deze tijd waarin huizen voor enorme bedragen worden verkocht het eigenlijk wel handig is om een huis te kopen? “Op het moment is het zo dat we in een periode zitten in de economie waarin het weer erg goed gaat. In 2008 zaten we in een periode van crisis, waardoor ook de huizenprijzen heel erg daalden. Maar op het moment gaat het dus weer erg goed, en dus zijn de huizenprijzen ook erg gestegen. Dan kun je zeggen; ‘moet je dan niet even een poosje wachten tot het wat minder gaat en de huizenprijzen weer dalen’? En dat is een hele logische gedachte. Want dat op een gegeven moment het economisch weer moeilijk gaat worden, en de prijzen gaan dalen staat vast. Alleen we weten niet precies wanneer dat gebeurt. Dus als je niet wilt of kunt wachten met het kopen van een huis is het belangrijk dat je een goede aankoopmakelaar in de arm neemt, zodat je in elk geval niet nog meer betaalt dan strikt noodzakelijk.” Dat op het moment de huizenprijzen zo hoog zijn komt volgens Sam vooral door het lage aanbod aan huizen. Ook het feit dat er veel investeerders actief zijn op de huizenmarkt speelt een rol.

 

Econoom Hans Stegeman ziet dit ook als één van de problemen. “Door de extreem lage rentes is het nu erg aantrekkelijk om een groot bedrag te lenen. Mede daardoor zijn huizen erg aantrekkelijke investeringen geworden.” Zo zegt Stegeman. Maar hoe werkt dat dan een huis kopen als investering? Investeerders kopen in veel grote steden huizen op. Vervolgens verbouw je dit huis een beetje zodat je drie of vier aparte kamers hebt en deze kamers verhuur je dan bijvoorbeeld aan studenten. Van dit geld betaal je het onderhoud van het huis en de hypotheek. Ondertussen worden in de huidige markt huizen alleen maar meer waard waardoor je na verloop van tijd het huis met winst weer kunt verkopen.

 

Uit onderzoek van de vereniging eigen huis bleek, dat veel starters zich ook zorgen maken over het afsluiten van een hypotheek. De lening die je gebruikt om je huis te financieren. Hoeveel geld je mag lenen en wat voor andere speciale regels er gelden, is bij veel starters onbekend. En op internet doen allerlei horror verhalen de ronde over hoe moeilijk het is om als starter een hypotheek te krijgen. Ik ging langs bij Bert Masson en vroeg hem wat er nou wel en niet kan.

 

Fabian pas lukt het wel om een huis te kopen.

 

 

Maar wat is nou de conclusie? Wat is de belangrijkste reden dat een starter het in Groningen zo moeilijk heeft? Het punt wat eigenlijk steeds terug komt is dat van de investeerders. Zij zijn in staat een veel hogere prijs te betalen dan de starter. En zijn daarmee de voornaamste reden dat het in Groningen voor een starter zo moeilijk is om een huis te kopen. Verder is er ook maar weinig aanbod van huizen in de stad waardoor op de huizen die er te koop staan een ware biedingsoorlog ontstaat. Hier kunnen de investeerders wel in mee maar de starters niet. Maar als je goed zoekt kun je net als Fabian toch nog best een mooi huis vinden.