Je zou maar weg willen!

Illias Boudellah (31) is van Marokkaanse komaf. Al vijftien jaar zet Illias zich in om jongeren in Utrecht van de straat te houden en te inspireren om muziek te maken. Illias is geboren en getogen in de wijk Lombok/Transvaal en heeft alle veranderingen van dichtbij meegemaakt. “Kijk daar stonden we vroeger met vrienden te chillen. Vooral Lombok/Transvaal is een wijk vol met verschillende migratie-achtergronden, Hollands, Surinaams noem maar op. Het is mooi om te zien dat de gemeente dat soort oude plekken niet sloopt. Daardoor blijft die herinnering in tact.” vertelt Illias wijzend naar het gigantische nieuwe muziekgebouw van Vreedenburg.

IK WIL HIER WEG.

Dit is de wijk van Illias, hij kent alle uithoeken. Nog voor ons gesprek op gang raakt is Illias druk bezig met mensen begroeten die hem kennen, of even een praatje met hem willen maken. Als je zo lang je inzet voor de wijk wordt je vanzelf onmisbaar. Illias ogen lichten elke keer op als hij wordt begroet. Toch vind hij het leven tegenwoordig in zijn wijk niet meer zoals het vroeger was.

Het irriteert me om in Nederland te blijven. Misschien ligt het ook aan de negen tot vijf mentaliteit, dat werkt echt niet voor mijn karakter. Ik ben niet de enige die liever vertrekt uit Nederland, je hoort steeds vaker die geluiden uit de gemeenschap. Ontzettend jammer dat de discussie over moslims zo fel is geworden. Ik ben serieus plannen aan het maken om te vertrekken. Ik heb altijd vrienden met verschillende achtergronden gehad maar wat ik de laatste vijf jaar heb meegemaakt is dat de sfeer en het sentiment in Nederland zijn veranderd. Je kan beter buitenlander zijn Azië of Afrika dan in Europa vind ik.”

 

 

HA HA, HAZES.

Het valt op dat Illias liever de nadruk legt op de overeenkomsten tussen hem en de rest van de Nederlanders dan in de bekende slachtofferrol te kruipen: Je zou het bijna niet verwachten, maar André Hazes wordt in de Marokkaanse gemeenschap op handen gedragen, hij is de Nederlandse soul. Misschien dat we elkaar eens kunnen ontmoeten en die oude tracks van die baas kunnen draaien. Om de discussie wat te temperen. Misschien blijf ik dan.”.

 

Het is zonde dat een hardwerkende jongerenwerker als Illias door het debat over integratie in Nederland nu wil vertrekken. Op die manier raken wij getalenteerde Nederlanders kwijt en dat zou niet mogen. Het nadenken over integratie en multicultuur is belangrijk maar als het leidt tot uitsluiting en gevoelens van misgunst is het tijd om het tij te keren. De gesprekken die ik heb gevoerd zouden vaker gevoerd moeten worden.

 

Ook door jou. Anders integreren we uiteindelijk allemaal niet.