Jonge mantelzorgers hebben volwassen zorgen

Door Diego Kemps

In Nederland zijn ongeveer 2 miljoen mensen mantelzorger voor een familielid. Gemiddeld besteedden zij 11 uur per week aan zorg aan hen. Hiervan geeft 1 op de 7 mantelzorgers aan dat zij de zorg voor hun familielid zeer zwaarbelast vindt en hier zelf psychische klachten zoals een depressie aan ondervindt.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat dit vaak ook jongeren zijn. Bijna een kwart van alle Nederlandse jongeren heeft namelijk een zieke ouder. Terwijl andere jongeren studeren, uitgaan, stage lopen en werken, zorgen zij ook nog voor een ziek familielid: “Ik kan soms niet zoals mijn vriendinnen zomaar spontaan een terrasje pakken want ik moet soms ook gewoon opletten op mijn vader”, vertelt jonge mantelzorger Sanne Dommerholt.

Er valt ook nog veel winst te behalen in de zorg, het onderwijs en bij gemeenten voor jonge mantelzorgers, blijkt uit een rapport van de Kinderombudsman. Jonge mantelzorgers vragen namelijk bijna niet om hulp, dus moeten zorgverleners en scholen meer letten op signalen die een hulpvraag aanduiden.

Gelukkig zijn er ook organisaties die ondersteuning en hulp bieden aan jonge mantelzorgers. Zij organiseren activiteiten voor de jongeren en praten over de situatie met hen. In Zwolle doet Mantelzorg Zwolle dit.

De vader van Sanne Dommerholt heeft een aantal jaar geleden een zwaar auto-ongeluk gehad en zit sindsdien in een rolstoel. Sanne zorgt dagelijks voor haar vader en is als gevolg hiervan ook depressief geworden. Ik sprak met haar en vroeg hoeveel impact het heeft op haar dagelijkse leven. Ook zocht ik uit hoe jonge mantelzorgers betere ondersteuning kunnen krijgen. Ik vroeg het aan en coördinator mantelzorgondersteuning Jeanine de Vos. Beluister het interview hieronder!