Facebook is gratis maar toch betalen we ervoor

 

Net als vele andere social media websites is Facebook ook gratis in gebruik. Toch betalen we voor dit soort sociale diensten. Weliswaar niet met geld, maar wel met het afstaan van onze data en gegevens.

Al onze data die we bewust delen met Facebook wordt logischerwijs opgeslagen. Onlangs kwam naar buiten dat Facebook je zelfs volgt naar andere websites met een speciale pixel. En zowel in 2017 als in 2018 verkocht Facebook bijzondere persoonsgegevens door, gegevens als je seksuele geaardheid. Met behulp van al deze data kunnen gedragsvoorspellingen worden gedaan, die vervolgens doorverkocht worden aan adverteerders.

Na een uitzending van Zondag met Lubach op 8 april 2018 besloten naar schatting zo’n 10.000 mensen hun Facebook te verwijderen. Heeft dit eigenlijk wel zin als we andere diensten zoals Google en WhatsApp blijven gebruiken? Hans de Zwart denkt van niet en beweert dat die bedrijven op dezelfde manier handelen. Volgens de Zwart moeten we een stuk bewuster worden van welke tools we wel en niet gebruiken. Floor Sudowe is student Journalistiek en verwijderde 2 jaar geleden al haar account op het grote sociale netwerk. Zij vertelt ook wat nu haar kijk is op het hele schandaal rondom Facebook.