Welke invloed hebben media op hoe wij over onszelf denken?

Zonder dat we het altijd door hebben, hebben media ontzettend veel invloed op ons leven. Zij bepalen namelijk voor een groot deel het schoonheidsideaal. De hele dag zien wij allerlei geïdealiseerde beelden, of dat nu op televisie, online of in tijdschriften is.

Speciaal daarom heeft de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bianca Debaets, de campagne #EchteLijven in het leven geroepen. Hiermee wordt een signaal verstuurd naar de media en de reclamewereld om meer “echte lijven” te tonen. Onder “echte lijven” wordt verstaand: beelden van mensen die niet bewerkt zijn, en waarin littekens en sproetjes gewoon te zien zijn. De achterliggende gedachte: het gemiddelde gewicht van een model verschilt tegenwoordig 23% met dan van de gemiddelde vrouw. Vroeger was dit 8%. Een simpel rekensommetje: weegt de gemiddelde vrouw nu 67 kilo, dan spreken we over modellen van 50 kilo. Volgens #EchteLijven een kloof die te groot is en daarom gedicht moet worden.

Een mooi initiatief, want ons zelfbeeld wordt voor een groot deel bepaald door wat wij zien in de media. Femke van den Brink, docent Psychologie en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, vertelt over zelf- en lichaamsbeeld en welke dingen daar allemaal invloed op hebben.