Productiever uit de kast

Lijkt het jou ook niet erg vermoeiend als je niet jezelf kunt zijn op je werk? Om je de hele dag voor te doen als iemand die je niet bent. Stel, je bent homoseksueel, maar je voelt je niet comfortabel genoeg op je werk om openlijk uit de kast te komen. Dan ben je dus de hele dag energie kwijt om je voor te doen als iemand anders. En als je het gevoel hebt dat je niet helemaal jezelf kunt zijn op je werk, kun je dan wel op de toppen van je kunnen presteren?  

Je zou denken dat het in Nederland geen probleem meer is om uit de kast te komen op je werk. Of je nou lesbienne, homo, transgender of biseksueel bent. Toch geeft een kwart van de LHBT-werknemers aan dat ze zich niet comfortabel genoeg voelen op hun werk om open te zijn over hun seksuele oriëntatie.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat 30% op het werk in de kast blijft. Hoe kan het dat in een land als Nederland, waar het lijkt dat LHBT’s maatschappelijk zijn geaccepteerd, nog steeds zoveel mensen niet uit de kast durven te komen op hun werkplek? Volgens drs. Michel Winnubst, die onderzoek heeft gedaan naar LHBT’s in het MKB, zijn er meerdere redenen waarom 30% in de kast blijft: ‘‘Zij vrezen negatieve reacties van collega’s en vinden dat het werk niet de plek is om daarmee bezig te zijn. Een derde reden is dat zij vrezen dat er negatieve, zakelijke consequenties zijn als zij openlijk uit de kast komen”.

Uit de kast werkt beter

”Je moet niet vergeten dat in Nederland 70% van de LHBT’s zich wel comfortabel genoeg voelt op de werkvloer om openlijk uit de kast te komen”, aldus Vincent Lorijn. Namens het FNV werkt hij mee aan het project: Uit de kast werkt beter. Met dit project willen zij bedrijven duidelijk maken dat het starten van een LHBT-netwerk helpt de zichtbaarheid van LHBT te vergroten.

Lorijn vindt dan ook dat de werkgevers veel meer kunnen doen om LHBT-werknemers binnen hun bedrijf geaccepteerd te laten voelen. ”Werkgevers verdiepen zich er niet in en krijgen helemaal niet mee wat er op de werkvloer speelt. Als er nergens klachten kunnen worden ingediend over discriminatie dan kunnen ze het ook niet weten natuurlijk”. Daarnaast vindt Lorijn dat grote werkgevers er goed aan zouden doen om een netwerk voor LHBT-werknemers in het bedrijf te starten. ”Deze netwerken kunnen ervoor zorgen dat LHBT-werknemers ergens met hun klachten heen kunnen, en de bedrijven tonen op die manier aan dat ze het bespreekbaar maken. Voor kleine bedrijven ligt dat natuurlijk weer anders, als je maar zes werknemers hebt is een netwerk onnodig. Zij zouden het gewoon een bespreekbaar onderwerp moeten maken.”

Benieuwd wat Vincent Lorijn nog meer te vertellen heeft?


Kapper of bouwvakker
Natuurlijk maakt ook de werkomgeving veel uit, maar volgens Michel Odijnk, eveneens werkzaam bij het FNV, gaan hier de vooroordelen niet altijd op: ”Het komt niet altijd overeen met wat je in eerste instantie zou denken. Er zijn werkplekken waarvan je denkt die zijn heel macho, en daar zal het wel moeilijker zijn. Maar het blijkt ook samen te hangen met andere dingen. Hoe groot is het bedrijf, is het een familie bedrijf, dat soort dingen spelen allemaal een rol. Het is moeilijk om daar wat over te zeggen. Zelfs niet dat het in de bouw moeilijker is dan in het kappersvak.”
Volgens Lorijn is de voetbalwereld een goed voorbeeld: ”Als je kijkt naar professionele voetballers in Nederland, dan is er niet één openlijk uit de kast. Die zijn bang voor het vervolg van hun loopbaan of negatieve reacties. Dit geeft al aan dat er nog wel stappen gemaakt kunnen worden.”

Productiever uit de kast
Odijnk is van mening dat het wel degelijk invloed heeft op de prestaties als je niet uit de kast bent op je werk. ”Je moet hierbij denken aan het principe: ‘The cost of thinking twice’. Als je je seksualiteit verborgen houdt, moet je altijd nadenken over simpele vragen als: goh wat heb jij gedaan dit weekend? Of als je moet uitleggen waar je naartoe gaat. Als je hier niet eerlijk over kunt zijn, dan kost dit energie, en dat zal zeker ten koste gaan van je prestaties”.

Marco Derks geeft lezingen en colleges over onder andere  homoseksualiteit, en denkt dat vooral het sociale aspect invloed kan hebben op de prestaties op de werkvloer: ”Als je het gevoel hebt dat je er niet open over kunt zijn, dan uit zich dat op allerlei niveaus. Je zult dan bepaalde dingen van je sociale leven moeten afschermen. Dat betekent dus dat je op de hoede moet zijn, en dat zal ook zijn weerslag geven op de werkvloer.”

Het hele interview met Marco Derks kun je hier terugluisteren:

Winnubst denk dat het LHBT-werknemers beïnvloed als ze niet uit de kast komen op hun werk: ”Het kan mogelijk veel energie kosten om bijvoorbeeld bewust niet te praten over de leefsituatie.” Toch bleek uit Winnubst onderzoek dat dit niet altijd zo hoeft te zijn. ”Ruim de helft van de LHBT-werknemers die niet uit de kast zijn op het werk geeft aan dat het geen energie kost of dat hij of zij al gewend is aan het verborgen houden van zijn of haar (seksuele) geaardheid of genderidentiteit. Hier zit wel een subjectieve houding in: het kost mogelijk in de beleving geen energie, maar ondertussen is een werknemer onbewust wel bezig met het verborgen houden van zijn of haar seksuele geaardheid.”

Als je als LHBT’er begint aan een baan, zal je altijd de afweging maken of je op je werk uit de kast wilt komen of niet. Een LHBT-werknemer die het gevoel heeft dat hij open kan zijn over zijn seksualiteit, zal goed in zijn vel zitten en zich thuis voelen op het werk. Hij zal het gevoel hebben dat hij geen dingen hoeft te verbergen en hoeft niet constant op zijn hoede te zijn.  Als je jezelf kunt zijn op je werk, dan zal je gemotiveerder zijn, en dit resulteert in betere prestaties. De werkgever kan hier een grote rol in spelen door te laten blijken dat het een normaal en bespreekbaar onderwerp is.


Wil je in 1 minuut alle feiten nog even terug zien? Bekijk dan hier de video!

 

Voor meer informatie over mij:

Twitter, Linked-inn, en Persoonlijk Statuut