Een klein dorpje online

‘Je kunt tegenwoordig niet meer je deur openzetten en wachten tot de klanten binnenkomen.’

 

‘Wat is dit ongelofelijk duur’, fluistert Geeske terwijl ze een shirtje van zestig euro voor haar gezicht houdt, ‘die kleding hier is ook echt niet te betalen’. Geeske is twintig jaar, en woont samen met haar vriend in Dronten: het kleine gehuchtje in de polder. Voor haar is het kopen van de juiste kleding ontzettend belangrijk, maar tegelijkertijd een hele opgave in een dorp als dit. Ze zegt te merken dat er veel winkels in Dronten leeg komen te staan, en degenen die hun hoofd wel boven water houden zijn ook meteen onbetaalbaar. Het internet is de gemakkelijkste manier voor Geeske om de juiste kleding te vinden. Daar is ze dan ook regelmatig te vinden, en koopt ze bijna al haar kleding.

 

Grootse plannen verkeerd uitgepakt

Het Suydersee winkelcentrum in Dronten: een plek die uiterlijk gezien een heel eind lijkt te komen. Maar wanneer je een rondje loopt langs de verschillende winkels, slaat de teleurstelling toe. Een centrum met een Hema, een Vero Moda en enkele supermarkten, veel meer kun je er niet van maken. Sinds de renovatie van 2006 had de gemeente Dronten grootse plannen: een winkelcentrum vol moderne winkels en grote winkelketens. Maar die plannen lijken niet helemaal goed te zijn uitgepakt. De ene na de andere winkel verdwijnt wegens een te hoge huur van de nieuwe panden. Slechts enkele eenmanszaakjes blijven overeind staan, en dit zijn de winkels met een doelgroep die flink wat te besteden heeft.

Mensen vanuit het hele land komen speciaal voor deze bijzondere eenmanszaken naar Dronten, en kopen kleding in voor de rest van het seizoen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat dit soort winkels overeind kunnen blijven.

Daarnaast heerst er in Dronten een lichte mentaliteit van: ‘ik heb net iets meer geld dan jij, en dat zal ik laten weten ook’. Voor de minderbedeelden onder de Drontenaren is het dus niet helemaal eerlijk. Hiervoor is hooguit de Vero Moda een oplossing, maar ook dit is niet altijd even goedkoop. Voor het vinden van de juiste kleding gaan de bewoners van Dronten dus in andere steden kijken, of ze bestellen online.

Voor een inzicht over de situatie in Dronten en in de rest van Nederland, zie onderstaande video:


De consument in de luie stoel

Internetshoppen, een fenomeen wat tegenwoordig steeds meer in trek is, en wat bovendien in een stijgende lijn omhoog blijft gaan. Wat maakt dit toch zo aantrekkelijk voor consumenten? Uit het Consumentenonderzoek van het MPI (Meeting Professionals International) is dit gemakkelijk te verklaren. Consumenten willen tegenwoordig snel een prijsvergelijking doen in de producten die ze aanschaffen. Vooral bij de duurdere kleding is dit een pre, hier kan soms een groot prijsverschil in zitten. Daarnaast zijn consumenten tegenwoordig vaak opzoek naar speciale producten, die je niet altijd kunt vinden in alledaagse winkels. Het is uiteraard een stuk gemakkelijker voor een consument om een zoekopdracht in Google in te toetsen, dan de hele stad af te struinen. Het lijkt dus voornamelijk gemakzucht. En neem het de consument eens kwalijk. Een hele dag door de stad sjouwen met tassen vol kleding, of vanuit je luie stoel wachten tot je bestelling binnen is: de keuze is dan snel gemaakt.

 

Jezelf opnieuw uitvinden

In 2013 gaf 83% van de 12- tot 75-jarige internetgebruikers aan online te winkelen, waarvan 69% bestaat uit 12- tot 25-jarigen, blijkt uit cijfers van het CBS. Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door hoogleraar Cor Molenaar, blijkt dat de winkels in Dronten hun tactiek flink moeten aanpassen. In 2014 steeg de internetverkoop van kledingwinkels in Dronten met maar liefst 18%, terwijl de verkoop in de winkels daalde met 4%. Volgens Cor is de Drontense ondernemer simpelweg niet assertief genoeg: ‘Denk na, ondernemers. Jullie moeten jezelf opnieuw uitvinden.’ Volgens de hoogleraar moeten alle kledingwinkels in Dronten op zijn minst een online winkel beginnen, anders kun je wel inpakken.

Feit

Eva Vanbijlevelt heeft haar eigen kledingzaak in Dronten: At Eve’s. Onbewust volgt ze het advies van hoogleraar Cor op, en sinds kort is ze ook haar eigen webshop begonnen. Deze webshop combineert ze heel handig met haar pagina op Facebook. ‘Ik kan natuurlijk niet op tegen een Zalando of een Wehkamp, maar ik merk wel dat het echt een goede toevoeging is aan de winkel, juist doordat ik het koppel aan Facebook’. Eva heeft haar winkel inmiddels vier jaar. Ondanks het feit dat veel winkels om haar heen failliet gaan, houdt zij haar hoofd boven water. ‘Je ziet in Dronten een duidelijke verschuiving’, vertelt ze, ‘je merkt dat de middenmoot omvalt, en dan met name de grotere ketens. Ik denk dat hier een duidelijke splitsing komt tussen het hogere segment en het lagere segment, en ik zit gelukkig toch wel richting dit hogere segment.’ Volgens Eva komt dit vooral doordat haar winkel vrij stads is: ‘Ik ben echt een boetiek, en ik bied meer service dan een gemiddelde keten’.

 

Eva ziet haar toekomst als winkeleigenaar rooskleurig in. In haar geval heeft dit op het moment ook duidelijk te maken met de online winkel die ze begonnen is. Haar omzetten stijgen, en ze bereikt een groter publiek. ‘Met mijn webshop pak ik de kans om mezelf op de markt te zetten. Je kunt tegenwoordig niet meer je deur openzetten en wachten tot er klanten binnenkomen’, geeft ze aan.

Voor Geeske helpt het internetverkoop van kledingwinkels in Dronten niet: ‘Ik vind de kleding hier in Dronten gewoon niet zo leuk en vaak ontzettend duur, of dat nou online is of in het echt’. Toch kan ze zich wel voorstellen dat het voor mensen van buitenaf goed kan zijn en dat het op deze manier een groter publiek bereikt: ‘Wanneer je bijvoorbeeld in Almere woont, en je vindt de kleding van Eva erg leuk, is het best handig als je dit online kunt halen’.

Luister hieronder het hele interview met Eva.

 


Voor eeuwig winkels op het web

Het lijkt tegenwoordig alsof je in Dronten zonder webshop geen kant meer op kunt. Pascal van den Berg is webdesigner, hij ontwerpt al vijf jaar lang webwinkels voor een breed scala aan winkels. Ondanks het feit dat veel mensen tegenwoordig online winkelen, is het aanbod aan werk niet per definitie stabiel. ‘Ironisch genoeg zijn tijden van recessie, zoals we die de laatste jaren hebben gehad, voor ons heel voordelig’, vertelt hij, ‘op het moment dat er een recessie is, sluiten ondernemers de showrooms en gaan ze online verder’. Het lijkt dus haast perfect voor webdesigners wanneer de economie in een neerwaartse spiraal zit. Toch is Pascal ook positief over de ander kant: ‘Op het moment dat de economie aantrekt worden er minder webwinkels gemaakt, maar de bestaande winkels vragen om meer onderhoud voor hun huidige webwinkels’. Op deze manier lijkt het maken van webwinkels voor Pascal hoe dan ook een booming bussines te zijn.

 

Al met al ziet de toekomst van winkels in Dronten er niet altijd even goed uit. Toch bewijst Eva dat een webwinkel een grote bijdrage levert aan de omzet en de uitbreiding van de klantenkring. Maar dit betekent niet dat je het hiermee per definitie zal redden in het kleine dorpje. Als we Pascal moeten geloven zal de webwinkel altijd blijven bestaan, en is het aan de winkels om hier gebruik van te maken.