De kippen krijgen taart en iedereen wint

OTTERLO – Elke dag halen de deelnemers van zorgbedrijf De Roek het afval op van de lokale supermarkt, de SPAR. Uit een winkelwagentje vol met producten die over de datum zijn halen ze brood, groente, fruit en af en toe een stukje taart voor de dieren op de boerderij. Deze samenwerking tussen het bedrijf en de supermarkt leidt tot een ideale win-win-win situatie: de lokale SPAR bespaart afval, De Roek heeft minder kosten aan voer en de dieren genieten af en toe van een lekker stukje taart.

“Kijk ze nou eten, kijk ze genieten,” zegt David terwijl hij naar de kippen wijst die aan het smullen zijn van een stuk mokkataart. Waarom hij niet voor de tompoezen heeft gekozen is al snel duidelijk: “Ik kies de grootste taart die ik kan vinden.” De kippen lijken prima tevreden met hun traktatie. Ze dringen om de taart heen en vinden het niet erg dat de slagroom aan hun snavels plakt. Bovendien is het ook goed voor ze, om af en toe wat slagroom te eten. “Kippen hebben eiwitten nodig,” legt Bas, een begeleider, uit. “Dus dit is mooi. Het scheelt ook nog eens voer.”

Het eten wat wordt meegenomen wordt gesorteerd in kartonnen dozen

 

De Roek werkt al heel wat jaren samen met de SPAR. Het zorgbedrijf probeert zo milieubewust mogelijk te werken, dus de samenwerking past goed bij hun werkwijze. Elke dag bespaart de supermarkt heel wat onnodig afval en aan de andere kant worden er ook kosten voor het voer bespaard. Het initiatief tot samenwerking ging uit van zorgbedrijf De Roek. Mede-eigenaar Jos van der Panne: “We hebben de SPAR benaderd en gezegd: ‘Dit is een win-win situatie. Jullie hebben minder afvalkosten, wij hebben brood voor de dieren’.”

De Roek zelf is een combinatie van een zorgbedrijf en een vakantiepark. Ook is er op het park een kleine kinderboerderij, waar veel verschillende dieren rondlopen. De deelnemers aan de dagbesteding helpen zowel mee op het park als op de boerderij, en het ophalen van eten bij de SPAR hoort dus bij deze werkzaamheden. Ze lopen meestal naar de SPAR, maar soms gaan ze met de auto, zodat deelnemers die minder goed kunnen lopen ook meekunnen.

David geeft de kippen donuts

 

Ze springen dan één voor één de auto in en lachen als begeleider Bas van Waarde meezingt met de muziek op de radio. Eenmaal aangekomen halen ze de bruikbare producten uit de winkelwagen. “We nemen niet alles mee,” vertelt Bas. “Dat is soms wel moeilijk.” Wat meegenomen wordt, ligt aan de groep die mee is, maar ook aan welke producten er zijn. Zo wordt vlees meestal niet meegenomen omdat hier niet veel mee gedaan kan worden, maar gaan groenten wel altijd mee. Er wordt in ieder geval veel opgehaald. Nadat de bruikbare producten uit de winkelwagen zijn gehaald, is deze nog maar half vol. “Dat noem je nou zonde,” zegt David. “Dat ze dat allemaal weggooien.” Zonde is het zeker, maar er wordt in ieder geval veel afval bespaard. Het is een ideale situatie, vinden eigenaars Jos van der Panne en Hanneke van den Berg. Iedereen wint.