Radicale islam als enige uitweg

mahmoud-tighadouini

Mahmoud Tighadouini ©nieuwwij.nl

ZWOLLE – Mahmoud Tighadouini (30) is een Nederlands-Marokkaanse middenklasse moslim die als jongere radicaliseerde. Maar hij zag net op tijd ‘het licht’. Dinsdagmiddag deelde hij zijn levensverhaal met een volle collegezaal op Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Identiteitscrisis

De ex-fundamentalistische moslim genoot een vrije opvoeding in een middenklassengezin en had veel Nederlandse vrienden, vertelt hij tijdens de lezing. ,,Ik groeide op in een groot, open gezin. Mijn ouders hebben mij de islam nooit opgedrongen.” Na de aanslagen van 11 september worstelde Tighadouini met zijn identiteit: ,,Mijn vrienden keken opeens anders tegen mij aan. En ik vroeg mij af ‘ben ik nou Marokkaan of Nederlander?’”

Radicalisering

Hij ging zich verdiepen in zijn geloof, de islam. ,,In mijn zoektocht naar duidelijkheid gaf de radicale islam mij een uitweg. De radicale stroming zegt waar het op staat en daar had ik behoefte aan. Mijn religieuze denkgenoten werden mijn ‘nieuwe familie’, mijn broeders.”, aldus de Amsterdammer. Hij bereidde een reis naar Afghanistan voor om daar de vijand, ‘Het Westen’, te bestrijden.  Hij was inmiddels al zo ver geradicaliseerd dat zijn ouders niet meer tot hem doordrongen. ,,Ik was in een web terechtgekomen en niemand leek mij eruit te kunnen halen”, deelde Tighadouini met het aandachtige publiek in Zwolle.

Redding

Toen de ziekte van Hodgkin, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, bij hem werd geconstateerd reageerde hij naar eigen zeggen gelaten. ,,Ik had mijn dood geaccepteerd. Het zij zo dacht ik.” Een voorval tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis maakte echter grote indruk op Tighadouini. ,,In de veronderstelling dat ik sliep, sprak een vrouwelijke dokter goede woorden over mij. Dit ontroerde mij enorm en ik hervond mijn geloof in de mensheid, maar bovenal mijn eigen menselijkheid”, vertelde Tighadouini. Tegenwoordig ziet hij zichzelf als moslim én bovenal als Nederlands staatsburger. Om zijn verhaal en het achterliggende probleem, de radicalisering van Nederlandse moslimjongeren, naar buiten te brengen, geeft Tighadouini veel lezingen door het land. Tighadouini was onlangs te gast bij het Tv-programma PAUW waar hij zijn verhaal deed.

Kanker en radicalisering met wortel en al eruit getrokken

Alle sociale niveaus 

Birgit Pfeifer, Hoofddocent Jeugd en Veiligheid kenniscentrum B&E Windesheim, stelt dat identiteitscrises vaak een rol spelen bij het ontstaan van radicale denkbeelden: Mensen die een identiteitscrisis ervaren zoeken naar concepten die zingeving bieden. Radicale concepten zijn vaak zwart-wit in hun antwoorden op de genoemde levensvragen, en dus duidelijk te begrijpen. Dit fenomeen lag ook ten grondslag aan de radicalisering van Tighadouini. ,,Ik bestrijd de mythe dat vooral sociaal zwakke jongeren radicaliseren. Uit onderzoek blijkt dat radicaliseren op alle sociale niveaus voorkomt.”

 

Geschreven door: Sven Krol

 

Print Friendly, PDF & Email

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.