Wereld Reumadag: jongeren met reuma

ZWOLLE – Vandaag is het Wereld Reumadag, de tijd om eens stil te staan bij de ziekte reuma. We praten met Michelle van Ommen, asprirant-bestuurslid bij de Jeugdreuma Vereniging en zelf ook reumapatiënt.

Michelle van Ommen, asprirant-bestuurslid bij de Jeugdreuma Vereniging

Michelle van Ommen, asprirant-bestuurslid bij de Jeugdreuma Vereniging

Wat is precies reuma?
“Reuma is een chronische ontsteking aan je gewrichten, en dit resulteert in pijn en vermoeidheid. Dit betekent niet dat al je gewrichten tegelijk ontsteken, maar het kan wel overal voorkomen.”

Hoe kan worden vastgesteld of iemand reuma heeft?
“Dat kan op verschillende manieren. In mijn geval werd het vrij vroeg gediagnostiseerd. Mijn oom probeerde mij als baby altijd aan het lachen te maken, maar het viel hem op dat ik niet mijn hoofd naar hem toe bewoog. Eerst dachten ze dat ik doof was, maar later bleek dat het reuma was.”

Hoe ziet het leven van een reumapatiënt eruit?
“Het is niet heel verschillend dan het leven van een jongere zonder reuma, vooral omdat de medicijnen veel symptomen kunnen onderdrukken. Maar je moet wel vaak rustiger aan doen, ik kan bijvoorbeeld niet zo vaak uit als mijn vriendinnen en dan zit ik gewoon een avond lekker op de bank. Je moet denk ik gewoon je grenzen kennen, als ik zeg dat ik 24 uur kan werken, dan doe ik dat ook.”

Waarom is het belangrijk dat er een Wereld Reumadag wordt georganiseerd?
“Reuma is een onzichtbare ziekte. Je kan niet zien of iemand reuma heeft en dat is soms vervelend voor reumapatiënten. Als ik bijvoorbeeld in de lift sta mensen vragen mensen mij waarom ik niet met mijn gezonde, jonge benen de trap neem. Ik heb ook een gehandicaptenparkeerkaart en soms word ik raar aangekeken als ik op zo’n plaats ga staan, sommige mensen vragen zelfs of ik die kaart van mijn oma heb geleend.”

Zijn er ook belangenorganisaties voor jongeren met reuma?
“Ja, ik ben zelf lid van de Vereniging Jeugdreuma en die organiseren weekenden voor kinderen met reuma. Zulke weekenden zijn heel belangrijk, zeker voor de kinderen. Zij merken dat ze niet alleen zijn, dat er ook kinderen zijn die op hetzelfde moment moe worden. Als ze met andere kinderen spelen, die niet reuma hebben gaan ze misschien over hun grenzen heen.”

Wat wil je meegeven aan jongeren die reuma hebben en zich alleen voelen in hun klachten?
“Kom gewoon een keer naar een weekend van de Jeugdreuma Vereniging, het is echt heel gezellig. Je merkt dat je niet alleen bent en dat sommige symptomen ook heel normaal zijn, ook al horen ze niet bij het lijstje van reumasymptomen.”

Print Friendly, PDF & Email

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.