Podcast: ‘No internationals, sorry’

Veel internationale studenten hebben moeite met het vinden van woonruimte in Nederland. Uit onderzoek van Fight for Rights blijkt dat bij 15 procent van de aangeboden kamers op Facebook internationale studenten worden uitgesloten, met teksten als ‘No internationals’ of  ‘Dutch only’. Deze podcast verkent dit fenomeen:


Verantwoording

We analyseerden 612 Facebookberichten afkomstig uit 5 verschillende Facebook-communities waarin kamers en studio’s worden aangeboden. De analyse is uitgevoerd bij berichten geplaatst in augustus 2019. De 5 verschillende Facebook-communities, waar de analyses uit voortkomen, focussen zich op woonruimte in Amsterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen en Rotterdam.

We hebben voor deze productie tientallen mensen benaderd die een kamer hebben aangeboden met daarbij de disclaimer ‘no internationals of ‘Dutch only’. Helaas wilde geen van hen meewerken aan de productie. In een korte reactie werd vaak aangegeven dat de reden van de uitsluiting van internationale studenten te maken had met een verschil in taal en cultuur.