‘Ik kijk toch ook niet bij mijn ouders in de chat, dus zij ook niet bij mij’

Het delen van een foto van je kleine nichtje of neefje op Facebook of Instagram lijkt onschuldig maar het mag niet zomaar. Ouders denken vaak ook niet aan de rechten die een kind online heeft. En dat is niet zo gek, want gemiddeld zijn we met zijn allen zes uur per dag online en is social media niet meer weg te denken.

Ons online gebruik neemt alleen maar toe, met name bij jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Met al die nieuwe apps krijgen we ook steeds meer controle op waar we zijn, wat we doen en wanneer. Want als je gegevens eenmaal op het internet staan krijg je dat er niet zomaar vanaf. De afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld onze gegevens verkocht aan bedrijven of overheden. De nieuwe AVG-wet heeft het doorgeven en opslaan van persoonsgegevens bemoeilijkt, met name voor jonge kinderen.

Kinderrechten
In het verdrag van Kinderrechten staat privacy nogmaals uitgelicht als het recht van het kind. Dat kan betekenen dat ouders niet ongevraagd in je dagboek mogen lezen of dat zij op de deur van je kamer kloppen wanneer je ouder wordt. Met de komst van sociale media zetten veel kinderen hun persoonsgegevens online en zien zij daar niet altijd de gevaren in. Maar wanneer je moeder in je telefoon kijkt, reageer je daar waarschijnlijk op met ”dat is privé”.

Zo maakt ook de moeder van Hailey (18), Aimey (13) en Nicolai (11), mee. Haar kinderen groeien op een wereld van social media. Zelf is Taar ontzettend privé en geeft ze haar kinderen het advies om online niet hun echte naam door te geven. Hailey (18) gaat daarin haar eigen weg. ”Iedereen om me heen doet het, en als iedereen zijn naam online zet maakt het naar mijn mening niet zoveel meer uit. Ik vind het gewoon mooi om mijn volledige naam op Instagram te zetten,” vertelt Hailey.

Hailey doet momenteel haar eindexamens en haar telefoon leidt haar vaak af. ”Als ik mijn telefoon weg leg, bijvoorbeeld aan de oplader, dan pak ik hem later alsnog. Dan denk ik ‘heeft die mij nog geappt, of is er nog iets belangrijks’?” De moeder ziet ook dat Hailey zich snel laat afleiden. ”Als ik ernaar vraag dan reageert ze vaak dat ze net iets voor school aan het opzoeken is, of dat ze dat appje écht even moet beantwoorden.” Toch laat Taar haar kinderen zo veel mogelijk vrij in hun online gedrag want het volgens haar is het een kwestie van vallen en opstaan.