Waarom sommige kerkdeuren sluiten, maar anderen wagenwijd open blijven staan

De kerk is aan het verdwijnen, althans dat is het lot van veel traditionele dorpskerken in Overijssel. Aan de andere kant blijven nieuwerwetse megakerken volle zalen trekken. Waarom lukt dat deze godshuizen in een tijd van ontkerkelijking wel?

Tegenwoordig hoort nog maar 20 procent van de Nederlanders bij een kerk en het percentage dat daadwerkelijk zijn hoofd laat zien in een kerk is nog kleiner. In Overijssel is het zichtbare gevolg hiervan dat zeven kerken van parochie Heilig Kruis in Raalte, vijf kerken van de Lebuinusparochie in Deventer, zes kerken van de Pancratiusparochie in Tubbergen, de kerk in Geerdijk, de kerk in Beckem en de kerken in Bentelo en St. Isidorushoeve op termijn hun deuren moeten sluiten. Aan de andere kant is de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ), een zogenoemde megakerk, zich juist steeds verder aan het uitbreiden. Hier worden de kerkdiensten in een sporthal gehouden en die grote hal zit buiten coronatijden tot de nok toe vol met gelovigen.

De deuren sluiten

In deze productie breng ik, Vera Ellérie, afstuderend student journalistiek, enerzijds de leegloop van traditionele kerken in Overijssel en anderzijds de opkomst van megakerken in beeld. Hiervoor bezoek ik de Sint Nicolaaskerk in Lettele die binnen enkele jaren noodgedwongen de deuren moet sluiten. Ik spreek hier met pastoor Ronald Cornelissen over hoe hij zijn kerk langzaam ziet leeglopen, maar ook met kerkgangers die al hun hele leven in de kerk komen. Hoe gaat het zijn als hun kerk er straks niet meer is?

Megakerk

Ook neem ik een kijkje bij megakerk de VEZ. Hier merken ze vrijwel niets van de leegloop en weten zij zelfs een grote groep jongeren aan zich te binden. Jongerenwerker Cor van den Belt legt uit hoe de VEZ dat voor elkaar krijgt. Ik spreek ook met pastor Arjan Dam die uitlegt wat nou precies de aantrekkingskracht van zo’n grote kerk is.

Waarom komen mensen niet meer?

Als laatste spreek ik met Joris Kregting, onderzoeker van het onderzoekscentrum voor religie en samenleving van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij legt uit waarom mensen niet meer naar de traditionele kerk komen. Benieuwd geworden naar het antwoord op deze vraag en de rest van deze afstudeerproductie? Bekijk de teaser hier.

Deze afstudeerproductie is in afwachting van publicatie.

Geef een reactie