Strijd om de ruimte in Flevoland

De grond in Flevoland is gewild. Boeren zitten er graag omdat het goede landbouwgrond is, de provincie wil op verzoek van het Rijk meer dan 100.000 woningen bouwen, en er moet plek zijn voor windmolens en zonnepanelenparken. En daarnaast moet natuur ook nog een plekje krijgen.  

Gaat dit allemaal wel passen?

Wat het interessant maakt is dat relatief veel grond in Flevoland, zo’n 22 procent, nog in handen is van het Rijk. Veel hoger dan het gemiddelde van andere provincies in Nederland, dat op 5 procent ligt. De vraag rijst dan ook snel over wat de invloed van het Rijk in Flevoland is. Wie bepaalt er eigenlijk wat er met de ruimte in Flevoland gebeurt?  

Wat in ieder geval wel duidelijk wordt, is dat Flevoland voor grote uitdagingen staat. Terwijl er aan alle kanten wordt getrokken aan de ruimte in Flevoland, lijkt het erop dat deze jonge provincie de komende 30 jaar van bijna 420.000 naar 700.000 inwoners zal groeien. Dit brengt uitdagingen met zich mee.

Tegelijkertijd heeft vooral de agrarische sector het lastig. Door de strijd om de ruimte wordt de grond in Flevoland steeds duurder en kunnen boeren hun werk steeds minder goed doen. Dan vraag je je al snel af of het Flevoland gaat lukken om de voorbeeldprovincie op gebied van landbouw te blijven. De boeren zelf hebben hun twijfels.

Zoals je ziet zijn er veel vragen die beantwoord moeten worden. In een reeks verhalen in de FlevoPost wordt het antwoord gezocht naar onder andere deze vragen. Lees hier het eerste verhaalop de website van FlevoPost of op mijn eigen platform.

Geef een antwoord