Integratie Nigeriaanse gemeenschap in Nederland

Foto: Ngozi

Nigerianen zijn inmiddels de grootste groep Afrikaanse migranten in Europa. Ook in Nederland wonen een aanzienlijk aantal Nigerianen. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek zijn er 12.600 inwoners met een Nigeriaanse afkomst. Ze wonen vooral in de grotere steden, onder andere in Amsterdam Zuidoost. Maar hoe kun je Nederlander worden en toch Nigeriaan blijven?

Uit officiële migratiestatistieken blijkt dat in 1987 de eerste twee Nigerianen naar Nederland zijn gekomen. Als kind van een Nigeriaanse migrant heb ik veel vragen. Hoe is het om een bestaan op te bouwen in een land waar je nieuw bent? Ik sprak met mensen uit de Nigeriaanse gemeenschap, met verschillende deskundigen en maakte een reportage in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost.

Aan het woord

Deze webproductie vertelt hun verhaal. Hoe is de integratie van de eerste generatie Nigerianen verlopen? Zij trokken naar het veel beloofde Europa in de hoop op een beter leven of een goede baan. Maar is het gelukt om een plekje te vinden in de Nederlandse samenleving? Je leest het verhaal van vier Nigerianen in Amsterdam, die elk vertellen hoe het is om te integreren in een grote, vreemde, maar bovenal mooie stad waar er ruimte is om hun eigen cultuur en tradities te behouden.

Hij drinkt een kopje thee in de ochtend, terwijl ik meteen rijst wil eten – Ngozi, woont 23 jaar in Nederland

Integratie

En wat is nou eigenlijk integratie? Wanneer is een groep goed geïntegreerd? Kunnen we in 2019, in een tijd met zoveel diverse groepen in Nederland, nog wel spreken van één heersende norm? Wie bepaalt wanneer integratie is ‘geslaagd’? Ik spreek met deskundigen over de definitie van integratie. Ook lees je wat het integratieproces kan beïnvloeden en wat de Nigeriaanse gemeenschap onderneemt om te integreren.

Wil je een unieke kijk in de kleurrijke Nigeriaanse gemeenschap in Nederland? Lees de volledige longread hier. Wil je op de hoogte blijven van dit project? Check Facebook.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply