Familiepuzzel

“Help me even hoor, hoe zit dat met jouw familie??” Dit hoor ik zo vaak als ik nieuwe vrienden over mijn familie vertel. Voor mij is er niks ingewikkelds aan. Ik leef al mijn hele leven met mijn halfzussen die ongeveer 30 jaar ouder zijn dan ik, met het feit dat ik halftante ben van mijn nichtje en neefje die twee jaar ouder zijn dan ik en met het gegeven dat ik met mijn halfneefjes in dezelfde klas zat.

Mijn ouders zijn gescheiden. Mijn moeder en mijn vader met zijn nieuwe partner kunnen wel gewoon kerst samen met iedereen vieren. In veel samengestelde gezinnen gaat niet iedereen gemakkelijk met elkaar om. Hoe komt het eigenlijk dat het bij mijn familie wel is gelukt om met elkaar om te blijven gaan?

In 2016 deed MAX een onderzoekje onder 2700 mensen. Maar liefst 59%  van hen geeft aan geen contact meer te hebben met één of meer familieleden. De reden voor de breuk ligt nogal eens in meningsverschillen wat betreft leefstijl. Eén op de vijf  personen geeft aan te lijden onder het verbroken contact, maar het zetten van de eerste stap op weg naar een oplossing blijkt moeilijk.

In de familie waar ik mee ben opgegroeid is er geen sprake van een contactbreuk, hoewel er wel meningsverschillen zijn over onder andere leefstijl, zo blijkt uit mijn onderzoek. Wij, en dan bedoel ik mijn broer, mijn zussen en mijn twee halfzussen, delen een groot deel van ons verleden met elkaar en hebben geregeld contact.
Wat is er voor nodig (geweest) om het contact in de familie goed te houden? En wat is eigenlijk “goed contact”?

Anita Drost schrijver van het boek: ‘Verbroken contact tussen ouder en kind’, vertelt dat goed contact voor iedereen anders kan zijn. De normen vanuit de samenleving spelen een rol en vooral  ook de maatstaf van ieder individu. Een goed contact hoeft niet voor iedereen in te houden dat er over diepe levensvragen wordt gesproken. Oppervlakkige contacten, waarin  afstand wordt bewaard, om de ander niet te kwetsen of om zelf niet gekwetst te worden, kunnen door de één beleefd worden als een goed contact, maar zijn voor een ander onvoldoende. Goed contact kan er voor iedereen dus anders uitzien.

 

 

In deze podcast ga ik, Ianthe van Veen, op zoek naar wat het verleden ons heeft gebracht. Benieuwd? Ga dan naar mijn website  en beluister de podcast!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply