Afgelopen jaar heeft Hema heel wat los gemaakt bij veel Nederlanders toen het bedrijf een ‘nieuw’ hokje de wereld inriep. ‘Genderneutrale kinderafdeling: ‘Wat bezielt Hema?’’, is slechts één van de talloze koppen die in september het nieuws domineerden. Hoewel er eindelijk gehoor wordt gegeven aan genderfluïden (iemand die zich noch vrouw, noch man voelt), vinden sommigen deze keuze belachelijk. Wat vaststaat, is dat Hema met deze actie een heuse discussie heeft aangewakkerd en dat menig modeketen niet meer om de term genderfluïditeit heen kan.

De term genderfluïditeit raakte na de oprichting van Transgender Netwerk Nederland in 2008 ingeburgerd in Nederland. Uit het onderzoek van SCP Worden die je bent, blijkt dat er 48.000 transgender Nederlanders tussen vijftien en zeventig jaar zijn. Daarnaast is 0,4% van de Nederlandse bevolking niet tevreden met het eigen lichaam. Er zijn echter ook genoeg non-binaire transpersonen, ook wel genderfluïden genoemd, die wel tevreden zijn. Maar liefst 3,9% van de Nederlanders is genderfluïde.

‘Ik zwem in een rivier tussen man en vrouw’

Salem Reed is hier het perfecte voorbeeld van. Toen Salem slechts vier jaar oud was, wist ‘ze’ al dat ze anders was. Veel later kwam de term genderfluïde aan het daglicht en werd het voor Salem pas duidelijk wat ze eigenlijk is. “Ik weet nog goed dat er in 2010 ineens vijftig genderopties aan te vinken waren op Facebook. Hoewel ik die discussie toen maar raar vond, besefte ik later pas dat ik me niet als man, maar ook niet als vrouw kon identificeren.” Het heeft dus niets met haar seksualiteit te maken, maar met haar identiteit. “Ik zwem in een rivier tussen man en vrouw.”

Voor Salem komt een genderneutrale kledinglijn, zoals Hema heeft geïntroduceerd, dus als geroepen. Toch kunnen er volgens haar niet genoeg modeketens zijn die zich hier bij aansluiten. Het is dan ook niet gek dat ze zelf droomt van een genderneutraal atelier. Waar Salem deze droom nog moet vervullen, is dit modeontwerpster Hedwig Vervoort al wel gelukt. Hoe zag haar weg tot succes, die onder andere heeft geleid tot een modeshow en een plaatsing in één van de grootste modetijdschriften Vogue, eruit? Minstens zo belangrijk: hoe kijkt zij aan tegen de discussie omtrent genderneutraliteit in de modewereld?

Een uitgebreider verhaal is te zien en te lezen op de website: https://shantititus.wixsite.com/mijnsite.