“Dit gaat namelijk he-le-maal fout”, zo luidde de oproep van Burgemeester Albert Rodenboog van de gemeente Loppersum op 9 januari 2018, na weer een zware beving. “Ik roep Shell en Exxonmobil op om de productie omlaag te schroeven in het totale Groninger gasveld”.  Eindelijk wordt er geluisterd, de gaskraan gaat dicht, en nu?

Groningers kampen al jaren met de bevingsproblematiek veroorzaakt door gasboringen. In 1986 vond de eerste beving plaats, anno 2018 is er niets veranderd. Onlangs kondigde minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan dat de gaskraan dan toch volledig dichtgaat in 2030. De komende jaren wordt de gasexport naar het buitenland teruggeschroefd. Binnen 12 jaar komt er geen gas meer uit de Groningse bodem.

Eigenlijk hebben de Groningers hier geen boodschap aan, de schade aan huizen en monumentale panden is al geleden en groot. Het stapsgewijs dichtdraaien van de gaskraan biedt geen garantie op minder aardbevingen. “De kans op een aardbeving is dan kleiner, maar de bevingen zelf niet. Het gevaar is er dan nog steeds”, aldus Wiebes.

Het moet sneller kunnen vinden de Groningers. In het dorp Loppersum, epicentrum van het bevingsgebied kijken ze vooruit met betrekking tot verduurzaming. Het Energietransitieplan werd opgesteld. Een plan dat Loppersum in 2023 als eerste dorp in Nederland onafhankelijk zal maken van het aardgas. De inwoners nemen zelf het initiatief.

De groep Buurkracht werd opgericht. Een groep vrijwilligers uit het dorp die bijdragen aan het Energietransitieplan. Woningen moeten niet alleen versterkt worden, ook wordt de zoektocht naar energiebesparende maatregelen aangewakkerd. Dit noemt Buurkracht Koppelkansen. Op deze manier wordt het gasverbruik teruggedrongen. Het is de taak aan Buurkracht om deze visie te verspreiden onder de inwoners van Loppersum.

TRAILER

Benieuwd naar het verhaal? Klik op de link!

Te volgen op Twitter via.