Als je aanNederland denkt, denk je al snel aan water. Ons kleine landje, dat 6.87 meter onder NAP ligt, weet als geen ander hoe de beste schepen gebouwd moeten worden. Daardoor krijgen we geen natte voeten. Dit doen we al eeuwen!

Vanaf 1584 veranderde de bouw van schepen. Het waren niet meer die snelle en eenvoudige bootjes, maar het werden plezierjachten. Als je een jacht in je bezit had behoorde je tot de allerrijksten. Door de jaren heen hebben de houten plezierjachten plaats gemaakt voor de aluminium superjachten. Eén ding is hetzelfde gebleven: als je een jacht in bezit hebt behoor je tot de allerrijksten.

Over de hele wereld staat Nederland bekend als een van de beste scheepsbouwers. Zo heeft Steve Jobs  ooit een schip in Nederland laten bouwen. Dit was de ‘Venus’ en is nog steeds in de familie. Ook Steven Spielberg heeft zijn jacht uit Nederland. Maar wist je dat wij een van de markleiders zijn als het gaat om deze superjachten? Dit zijn schepen die groter zijn dan 40 meter.

Nederland staat vooral bekend om zijn schepen van 80 meter of groter. Dit zijn de custom-built jachten. Want ja, als je al zoveel geld uitgeeft om een jacht aan te schaffen, wil je niet hetzelfde jacht als je buurman.

Ons land kent ongeveer 18 werven, de één groter en bekender dan de ander. Maar de bedrijven waar je echt niet omheen komt in deze wereld zijn onder andere: Heesen Yachts, Oceanco en Royal Huisman.
Heesen Yachts en Oceanco staan bekend om hun luxe motorjachten, terwijl Royal Huisman dé ‘royal’ is onder de zeiljachten.

Zij nemen je mee naar de werf, de plek waar het allemaal gebeurt! Daar vertellen ze over hun geschiedenis, successen en mijlpalen. Je leest het allemaal hier.

Wil je alvast een voorproefje? Bekijk dan deze video van Royal Huisman: