Tien jaar geleden had niemand nog aandacht voor de bij. Bijen steken en je kan beter uit hun buurt blijven. Dat was, en is voor sommige mensen nog steeds, de eerste gedachte die bij ze opkomt. We kennen het kleine beestje dus allemaal wel en we weten ook dat hij honing maakt. honing die jij vervolgens weer in je thee kunt doen. Maar wist je ook al dat het niet goed gaat met de bijen in ons land?

 

We kennen in Nederland 358 verschillende soorten bijen.  Meer dan 50% van al deze 358 soorten die in Nederland voorkomt staat op de rode lijst. Zoals de naam al doet vermoeden betekent dit niet heel veel goeds. Het houdt namelijk in dat meer dan de helft van alle bijensoorten, die wij in Nederland kennen, bedreigd is.

Misschien zul je nu iets denken in de trant van ‘ja nou en, wat kan mij dat schelen?’ Nou dat zal ik je vertellen. Ik ben er namelijk vrij zeker van dat je opeens heel erg geïnteresseerd bent als je eenmaal weet wat voor cruciale rol de bij heeft in onze samenleving.

 

© Noëlle Arissen

Bijen zijn namelijk verantwoordelijk voor 75% van de bestuiving van al onze voedselgewassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan appels, peren, aardbeien, courgettes en tomaten. En dat niet alleen, bijen zijn ook nog eens verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving van de wilde planten in Nederland.

Zonder de bij heb jij dus geen lekker sappig appeltje bij de lunch, geen honing voor in je thee en geen vrolijke bloeiende bloemetjes in het voorjaar.

Zonder de bij zou ons leven er dus best wel anders uitzien. Wil je nou weten wat de oorzaken zijn van dit probleem? En nog veel belangrijker, wat jij zelf kunt doen om de bij te helpen?  Lees en bekijk dan mijn productie.

Hier alvast een kleine teaser:

https://youtu.be/k9dlk9KlAME