Opschudding binnen het amateurvoetbal: verder op zaterdag of zondag?

De noordelijke kranten maken er geregeld melding van: gedoe over de speeldag binnen het amateurvoetbal. Huilende mensen, een voor eigen supporters op de vlucht geslagen voorzitter, leden van een en dezelfde vereniging die elkaar het licht niet meer in de ogen gunnen.

Als het over de speeldag gaat binnen het amateurvoetbal, blijkt er een gigantisch blik aan emoties open te worden getrokken. Zaterdag- en zondagvoetbal. Zelfde sport, soms dezelfde club. Maar een onvoorwaardelijke liefde voor zaterdag of zondag. En dat veranderen blijkt heel lastig.

Maar het amateurvoetbal in Friesland is aan verandering onderhevig. Steeds vaker heerst er bij clubs discussie over de speeldag. Voetballen we in de toekomst op zaterdag of op zondag? Of blijft alles misschien wel zoals het was? De huidige, zij het voorzichtige trend is dat zondagclubs het moeilijk hebben.

Dit vraagstuk zorgt voor ophef. Maar waarom eigenlijk?  Voor een buitenstaander onbegrijpelijk dat men moeilijk doet over de speeldag van het eerste elftal. Wat maakt dat nou uit? Zaterdag of zondag. Nou en?

Veel is het antwoord. Heel veel maakt het uit.  Zelden heeft een discussie binnen het amateurvoetbal binnen clubs zoveel emoties losgemaakt als deze. Waarom? Deze productie geeft in drie delen antwoord op de vraag wat dit onderwerp toch zo beladen maakt.

Eerst twee reportages vanuit de praktijk bij clubs waar de discussie speelde. De derde productie ten slotte, het achtergrondverhaal, is bedoeld om dit vraagstuk te duiden en meer van een afstand te bekijken. Onder meer sociologen, sportbestuurders en trainers geven hun visie.

Meer weten? Lees de verhalen hier.