Uitgaan is iets wat bijna iedereen doet: naar clubs, kroegen, festivals of concerten. Dat het geluid hier harder staat dan de grasmaaier van de buurman, weet vrijwel iedereen. Toch lijkt de muziek sinds de laatste jaren wel érg hard te staan. We kennen inmiddels de medische gevolgen van te harde muziek, dus waarom staat de muziek dan eigenlijk nog zo hard?

De Nationale Hoorstichting publiceerde een tijdje geleden al schokkende cijfers: 93% van de bezoekers kans heeft op permanente gehoorschade door blootstelling aan harde muziek. Ook heeft 1 op de 5 jongeren zelfs al een blijvende piep in het oor. Er lijkt wel meer bewustwording te komen: afgelopen zomer zijn er namelijk meer oordoppen dan ooit verkocht, die bedoelt zijn voor het uitgaan. We zijn dus inmiddels al op het punt gekomen dat de muziek zo hard staat dat wij massaal oordoppen moeten kopen.

De documentaire is een zoektocht naar het antwoord op de vraag die eigenlijk iedereen wel eens stelt, maar waar niemand het precieze antwoord op heeft: waarom staat de muziek zo hard? Voor de zoektocht begint, worden de gevolgen nog even aangestipt. Een arts vertelt wat ook alweer de gevolgen waren van te harde muziek en Lars vertelt hoe hij deze zelf heeft moeten ondervinden. Ik ben daarna de praktijk ingegaan door het geluidsniveau te meten bij een aantal uitgaansgelegenheden. Is het echt zo erg? Ik kan alvast verklappen: ik schrok er behoorlijk van. Ook ondervraag ik het uitgaanspubliek, want wat vinden zij van het volume? Om het antwoord op mijn hoofdvraag te krijgen, ga ik naar een geluidsman en de woordvoerder van de Nationale Hoorstichting. Als laatst ga ik langs bij de audicien, die me alles kan vertellen over hoe ik mij het best kan beschermen tegen gehoorschade. Ik denk namelijk dat het volume voorlopig nog niet omlaag gaat. En ja, we willen toch elk weekend uit blijven gaan?!

Wil je de hele documentaire zien? Klik dan hier

Door: Jeanet Rook