ARNHEM – Prostitutie is van alle tijden en is overal in de provincie Gelderland te vinden. Maar vergunningen voor sekswerkers achter de ramen en in clubhuizen worden minder vaak verstrekt en daardoor verschijnen er op het internet vaak illegale advertenties.

 

Het Prostitutie Controle Team van de politie eenheid Oost-Nederland heeft de handen vol aan het controleren van online seksadvertenties. ‘We spreken over tussen de 800 en 1200 advertenties die per dag die online staan’, meldt teamleider Johan Stam. Ook Anton van Wijk van Bureau Beke, die vorig jaar onderzoek deed naar de prostitutie in Arnhem, meldde toen dat er een verschuiving te zien was van de traditionele prostitutie naar de online wereld. En die verschuiving vindt nog steeds plaats.

 

De belangenorganisatie voor prostituees, PROUD, maakt zich ernstig zorgen over het dalend aantal verstrekte vergunningen voor legale prostitutie. ‘Het is dramatisch gesteld met het aantal vergunningen. De sekswerkers worden nu geforceerd de illegaliteit ingeduwd’, zegt PROUD -voorzitter Yvette Luhrs. De prostitutie anno 2018 is online vrijwel anoniem, er is weinig tot geen controle en uitbuiting ligt op de loer.

 

 

Zo zat de 31-jarige Michelle  zeven jaar lang gedwongen in de prostitutie. ‘Op het moment dat anderen de regie overnemen dan heb je ook niet de keuze wat voor volk bij jou over de vloer komt. Ik heb dingen gedaan die ik nooit uit mijzelf gedaan zou hebben, maar het moest’, vertelt Michelle geëmotioneerd. ‘‘Mannen die je keel dicht willen knijpen, of mannen die hopen hun vuist anaal in te mogen brengen. Maar als een vrouw aan de telefoon zegt dat ik alles doe, dan wordt het enorm moeilijk om ‘nee’ te verkopen.’

 

Lees persoonlijke verhalen, problemen en oplossingen over de prostitutie in Gelderland op de dossierpagina van Omroep Gelderland.