Ethiopië is geteisterd door extreme droogte. In 2015 zette een hevige El Niño delen van het land compleet op z’n kop. Vooral de noordelijke provincie Tigray werd hard getroffen. Enkele feiten en cijfers lees je hier.

Dertig jaar geleden, in 1984/1985 om precies te zijn, was er een vergelijkbare droogte in het land.  Het gevolg: een hongersnood, die aan ruim een half miljoen mensen het leven kostte. Iedereen herinnert zich de beelden. En iedereen kent ook het nummer van Band Aid dat speciaal voor deze ramp werd opgenomen.

Ethiopië kwam maar moeilijk los van het imago van pure armoede en kinderen met dikke eiwit-buikjes. Als dat überhaupt al gelukt was. Want hoeveel mensen denken bij Ethiopië nou aan het economisch snelst groeiende land van Afrika? En hoeveel mensen weten er dat hoofdstad Addis Ababa wordt gezien als dé hoofdstad van het hele continent?

Weinig waarschijnlijk. Ik toevallig wel, en ik was benieuwd of die economische vooruitgang nog iets aan de impact van deze droogte heeft veranderd. Ik besloot naar Tigray te gaan, en stelde mezelf de vraag: in hoeverre is de hongersnood van nu vergelijkbaar met de hongersnood van toen?