Na de aanslagen in Parijs en Brussel komt terrorisme dichterbij dan ooit. Toch is Nederland tot op de dag van vandaag veilig. Dag in dag uit wordt er op de achtergrond hard aan onze veiligheid gewerkt. Maar wie zorgen hiervoor?

Om hierachter te komen mocht ik een aantal weken meelopen bij een van de speciale teams binnen de politie: De Ondersteuningsgroep (OG). Het team is speciaal opgeleid om gevaarlijke aanhoudingen te verrichten.

Bij hoge uitzondering kreeg ik een inkijkje in een wereld waar normaal gesproken de deuren altijd gesloten bleven. Omdat hun werk vooral gaat om focus en precisie, is het extra bijzonder dat ik met mijn camera overal bij mocht zijn. Ik leerde de harde wereld achter het team kennen, kwam erachter wat je er allemaal voor moet laten en welke zware trainingen ieder teamlid moet doorstaan om erbij te horen.

Naast de werkzaamheden leerde ik de teamleden zelf kennen. Wie doen dit risicovolle werk? Hoe ervaren zij het werk zelf? Maar ik kwam er ook achter wat ze er allemaal voor terugkrijgen. Want naast de kick en een boel adrenaline is de band en het vertrouwen onderling enorm sterk.

Ik mocht mee met invallen, arrestaties en zware trainingsdagen. Het resulteerde in de documentaire: ‘De schaduw van onze veiligheid’.

Bekijk hier de trailer:

Vanwege de persoonlijke veiligheid van de teamleden is niemand herkenbaar in beeld.

https://youtu.be/a2amHveLaTM