Zou jij met evenwichtsklachten op een paard gaan zitten, met een slechte motoriek de gymtoestellen in klimmen of deelnemen aan een teamsport als je moeite hebt met sociale contacten?

In (ON)BEPERKT maak je kennis met Robin (15), Anna (11) en Arjan (23). Drie fanatieke sporters uit Gelderland die trainen voor het grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking: de Special Olympics.

En dat te bedenken dat mensen met een verstandelijke beperking vijftig jaar geleden nog helemaal niet de mogelijkheid hadden om te sporten. Ze zaten opgesloten in instellingen en hadden vaak niet eens een plek om te spelen. In 1968 brengt Eunice Kennedy Shriver daar met de oprichting van de Special Olympics verandering in. Inmiddels is de Special Olympics met meer dan 4 miljoen sporters uitgegroeid tot ‘s werelds grootste sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. En dit jaar is een bijzondere rol weggelegd voor Gelderland, want begin juli zullen ruim 2500 sporters strijden om een medaille op de Nationale Spelen in Nijmegen, Groesbeek en Wijchen.

Robin, Anna en Arjan laten zien hoe zij zich voorbereiden op dit evenement en wat het voor hen betekent om te kunnen sporten. Zij laten zich niet tegenhouden door hun handicap, want iedereen heeft zo zijn beperkingen. Niet waar?