Als veertienjarige jongen emigreer je vanuit Mozambique naar Nederland. Je komt terecht in een land met een andere taal en cultuur, waardoor je alles opnieuw moet leren. Om beter te immigreren besluit je om te gaan rugbyen, waarin je een natuurtalent blijkt te zijn.

Met jouw team bereik je de finale van de nationale competitie en sta je in de basis van het Nederlandse team. Slechts negen jaar nadat je voet op Nederlandse bodem hebt gezet zit aan het plafond van het Nederlandse rugby. Toch droom je ervan om nog hoger te gaan spelen. In Australië krijg je de kans om je droom in vervulling te laten gaan door te spelen in één van de beste rugbylanden ter wereld.

Het liefst pak je gelijk je spullen en vertrek je, maar doordat je als Nederlandse rugbyer niets betaald krijgt, maar wel elke dag moet trainen, heb je geen geld om je droom achterna te gaan en geen tijd om geld te sparen.

Dit is het verhaal van de 22-jarige Norbecio Mambo. Om genoeg geld te verzamelen maakt Mambo gebruik van een nieuw fenomeen: crowdfunding. Externe financiers sponseren zijn droom zodat hij naar Australië kan. Hierdoor is Mambo verwikkeld in een race tegen de klok. Hij moet ervoor zorgen om voldoende geld bij elkaar te verzamelen, voordat de tijd van zijn campagne verlopen is.

Crowdfunding is een steeds populairder wordende mogelijkheid om sponsoren te werven. Volgens onderzoeksbureau Douw & Koren werd er over 2015 maar liefst 128 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, Ruim twee keer zoveel als het jaar daarvoor en bijna tien keer zoveel als in 2012.

In ‘Mambo: De weg naar een prof’ zie je het verhaal van Mambo en zijn strijd om genoeg geld op te halen. Je neemt een kijkje achter de schermen van het crowdfunden en de strijd die Mambo aangaat tegen de klok. Lukt het hem om op tijd voldoende geld op te halen en zijn droom waar te maken?