Een persoonlijke zoektocht naar de invloed van nieuwe vormen van geloof op een ongelovig persoon

Een persoon zonder geloof. Dat ben ik. Een 25-jarige studente journalistiek en freelance journaliste, genaamd Marijke Benjamins. Al 25 jaar sta ik op deze wereld zonder het geloof in God en zonder echt intensief bezig te zijn met religie. Dat terwijl mijn oma wel aangesloten is bij een kerk en daar heel veel steun aan heeft, zeker na het overlijden van mijn opa.

Ik wilde erachter komen wat geloof met mij kan doen. Dit komt omdat ik zag, en nog steeds zie, dat een persoon die voor mij zo bijzonder is, mijn oma, zoveel steun haalt uit het geloof en de gemeenschap eromheen. Zij heeft een bepaalde houvast in haar leven en dat komt, naast de steun van haar familie, door deze geloofsgemeenschap. Mijn oma is een levend voorbeeld van hoe mooi het zou kunnen zijn om te leven met het geloof. Dat is de reden dat ik me afvroeg of het geloof op mij net zo’n uitwerking kan hebben.

photo

Mijn familie

Ik ben opgegroeid in een dorp op de Bible Belt, het dorp Epe. Daar speelt het geloof nog een grote rol. Mijn ouders konden op zondag niet in de tuin werken zonder boos aangekeken te worden. De winkels zijn op zondag nog steeds altijd gesloten en het is hartstikke rustig op straat op deze dag. De kerk midden op het dorp is voor mij het boegbeeld van Christelijk geloof. Ik vroeg me altijd af wat zich afspeelde achter die dikke, voor mij gesloten deuren. Welke verhalen er verteld werden.

Deze twee redenen maken mij gedreven om zelf op zoek te gaan naar geloof en naar wat het met mij doet. Ik was er voor mezelf van overtuigd dat ik niet naar de ouderwetse vormen van kerk-zijn wilde, maar naar nieuwe vormen. Er moet tweerichtingsverkeer zijn en er moet een persoonlijk verhaal bij komen. Er moet gesproken worden over de verhalen uit het geloof in plaats van dat iedereen alleen maar zit te luisteren. Ik wilde discussies voeren en mijn gevoel uiten. Ik belandde in een voor mij heel nieuwe wereld. En dat leverde bijzondere ervaringen op. Eén daarvan is op deze pagina al te beluisteren.

Wil je meer horen, lezen en zien? Ga dan naar Nieuw Geloof voor de longread en meer artikelen. Luister ook in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 juni van 03:00 tot 05:00 uur naar Radio 1. Daar praat ik in de uitzending van Dit is de Nacht over mijn zoektocht en laat ik mijn reportages horen.