Spelers en trainers die geprogrammeerd antwoord geven, perschefs die interviews redigeren voor publicatie en voetbalclubs die zelf het nieuws naar buiten brengen via eigen online kanalen. Voorbeelden van irritaties bij sportjournalisten. Is die verhouding tussen de journalistiek en de voetballerij zo moeizaam? En zo ja, waarom?

In de samengestelde productie De lange tenen van de voetballerij breng ik in kaart hoe het nou precies zit met het speelveld van de journalistiek en de voetballerij. Waarom hebben voetbalclubs lange tenen? En welke rol spelen persvoorlichters van clubs?

Bekende namen uit de sportjournalistiek laten hun licht schijnen op de verhouding tussen de journalistiek en de voetballerij. Kees Jansma (FOX Sports), Mike Verweij (De Telegraaf), Geert Langendorff (Algemeen Dagblad), Fardau Wagenaar (TC Tubantia) en Paul Schabbink (RTV Oost) vertellen over hun ervaringen.

Vanuit de voetballerij komen Bas Ticheler (persvoorlichter van het Nederlands elftal), Thijs Slegers (persvoorlichter van PSV), Richard Peters (persvoorlichter van FC Twente), Edwin van Lenthe (persvoorlichter van Heracles Almelo) en Mark-Jan Fledderus (aanvoerder van Heracles Almelo) aan het woord.

Om daadwerkelijk het ‘persproces’ rondom een eredivisiewedstrijd mee te maken, is de wedstrijd FC Twente-Excelsior bezocht. De bevindingen voor, tijdens en na de wedstrijd zijn te vinden in de reportage Vanuit de perskamer… Een uniek inkijkje in hoe het er nu aan toe gaat in zo’n persruimte, hoe journalisten een wedstrijd beleven op de perstribune en hoe de interviews en de persconferentie na afloop van een wedstrijd worden beleefd.

De twee producties zijn te lezen op: http://voejou16.jimdo.com/