Leegstand van winkelpanden in Harderwijk

Het centrum van Harderwijk loopt langzaam leeg, ondanks de ‘nieuwe’ parkeergarage die enkele miljoenen heeft gekost, maar bijna nooit gevuld is. Waar eerst een Perry Sport, Aktiesport en nog verscheidene kleinere winkeltjes zaten, word je nu aangestaard door donkere winkelpanden, waarvan het lijkt alsof er een wervelwind doorheen is gewaaid door alle rommel die is achtergelaten.

Waar komt dit nou door? Grote ketens zouden toch bijna niet failliet moeten kunnen? Dat gebeurt toch alleen bij de kleine eenmanszaken? Komt het door de opkomst van de webshops? Maar daar deden deze ketens gewoon aan mee… En waarom gebeurt dit nu? Net nu we dachten dat de economische crisis wel klaar was, de economie trok weer aan, het ging weer goed met Nederland… Hoe kan het dan dat er ineens zoveel grote, maar ook kleine, bedrijven op hun kant gaan?

Ik wil mij in essentie richten op Harderwijk. In de leegstandsbarometer staat Harderwijk op plek 200. Dat is precies gemiddeld. Toch zijn er aardig wat lege winkelpanden in Harderwijk. Gelukkig zijn er ook plaatsen waar het winkelend publiek nog wel naar goedgevulde winkelruiten kijkt, zoals Ermelo en Putten, die beiden hoog scoren op de leegstandsbarometer.

Ik ga vooral op zoek naar een oplossing voor de winkelleegstand in Harderwijk. Ik spreek hiervoor met verscheidene mensen. Van deskundige tot politici tot winkeleigenaar en het publiek. Hoe wordt Harderwijk weer het bloeiende, drukke stadje dat het een aantal jaar geleden was. Dat is hierin de hoofdvraag. Of ik het antwoord heb gevonden? Dat lees je op mijn website: www.leegstandharderwijk.jimdo.com