Cijfers over efficiëntie van vleugelspitsen, opkomende backs en gewonnen luchtduels van centrale verdedigers; data en statistieken winnen razendsnel terrein in de voetbalwereld. Of het nou tijdens het kijken van een live-uitzending op tv, het scannen van je Twitter-feed of het lezen van de sportbijlage van de meeste kranten is; overal kom je tegenwoordig statistieken tegen.

Reden genoeg om eens in de wereld van de voetbaldata-analyse te duiken. Op HowStatsWinFootball vind je antwoorden op alle vragen die een voetbalfan zich op dit gebied zal stellen, verpakt in mooie achtergrondverhalen en reportages over de waarde van statistieken voor clubs, trainers, media én meer!

We spraken met insiders uit de voetbalwereld zelf, data-analisten, journalisten en gingen langs bij Opta Sports, dataleverancier van de eredivisie. Allemaal met als doel het fenomeen voetbaldata-analyse toegankelijk en inzichtelijk te maken.

 

Afbeelding 2

Beeld van de reportage bij Opta Sports, dataleverancier van de eredivisie. Foto: Lars Goerres

De mogelijkheden lijken onbegrensd, maar niet iedereen wil of durft data-analyse anno 2016 op een juiste manier in te zetten.  Het is volgens voetbaldata-expert Tijs Rokers voor veel clubs en trainers vaak nog een hele zoektocht, die maar moeizaam op gang komt. ,,Je kan in het voetbal beter falen op de manier waarop iedereen faalt, dan dat je iets nieuws probeert en dan op je bek gaat. Het risico op mislukking bij vernieuwing is veel groter. Het is nog wachten op een club met lef, die het totaal anders gaat doen en blijvend succes heeft. Dan zal de rest snel volgen. ”

Meer weten? Kijk op HowStatsWinFootball of houd het Friesch Dagblad, de krant waarin de verhalen in mei/juni 2016 gepubliceerd zullen worden, in de gaten. Beluister hieronder alvast de reacties van Gertjan Verbeek en Marinus Dijkhuizen.

Veel lees- en luisterplezier!

Gertjan Verbeek (53) over data-analyse in voetbal

 

Marinus Dijkhuizen (44) over zijn onaangetaste vertrouwen in data-analyse

 

Tekst, foto & geluid: Lars Goerres