Uit onderzoek van TNO blijkt dat de Nederlander erg veel waarde aan zijn privacy hecht. We zijn dan ook als de dood dat de overheid onzorgvuldig met onze privacygegevens omgaat. Maar zijn de instanties wel het grote gevaar of zijn het de burgers zelf?

Beelden delen

Smartphones en social media spelen in het hedendaagse leven een grote rol. Getuigen van een dodelijk ongeluk delen deze informatie direct met hun vrienden en volgers. Soms in tekst, soms zelfs in beeld.

Chiel Meesters wordt op zijn fiets aangereden door een auto. Chiel is op slag dood. Omstanders blijven naar het levenloze lichaam van de tiener staren. Het lichaam dat ondertussen in een plas bloed ligt. Het blijft niet bij alleen staren. “Het ergste vind ik dat een auto stopt, de bestuurder uitstapt, een foto maakt en weer verder rijdt”, aldus moeder Nina Meesters.

Op heksenjacht

Wat is het beste middel om zoveel mogelijk mensen te laten weten dat je door iemand bestolen bent? Juist, social media. Ondernemers slingeren steeds vaker en steeds sneller de camerabeelden op internet. “In Afrika hakken ze je handje eraf en ik plaats de beelden op Facebook”, vertelt ondernemer Martijn Viskaal.

Rekening houden met andermans privacy is bij diefstal niet nodig volgens Viskaal. “Als iemand mij besteelt voor 600 euro, dan ga ik niet aan zijn privacy denken.”

Geen geheimen

Uiteraard zijn er ook mensen die alles van zichzelf blootgeven op het internet. Gezellig een avond met vrienden de kroeg in. Dat moet op de foto. En voor je het weet sta je met je beschonken hoofd op Instagram of Facebook. Met een beetje pech heeft die goede vriend je nog getagt ook.

Voor Jacco Borggreve is dat allemaal geen enkel probleem. Hij is al vier maanden continu te traceren op The Greyman Project. En dat terwijl moeder Saskia niets van zichzelf op internet wil prijsgeven. Zij struint Facebook af onder een alias.

Bij The Greyman Project is het lijdend voorwerp van het onderzoek te traceren middels een rode pointer op een grijze kaart van Google Maps. Het klinkt als een bizar project, maar dat blijkt toch mee te vallen. “Wat ik laat zien is informatie die over iedereen bekend is met een smartphone”, legt Borggreve uit.

Bekijk de trailer en volg Publiek Geheim? op Facebook!