Social media is onmogelijk weg te denken uit onze wereld. Fitgirls en foodbloggers harken een steeds grotere fanbase binnen. Jonge meiden hopen massaal te transformeren in de perfecte vrouwen die op hun smartphone-scherm voorbij komen. En zijn bovendien bereid om hier alles voor te doen en laten. Rens Kroes vraagt je om elke ochtend te gorgelen met een bakje klei? Done. Suiker is de duivel en avocado wordt in elk menu gepropt. Maar zijn deze zogenaamde voedselgoeroe’s wel écht zo gezond als ze beweren? Of is de angst voor ‘te gezond’ worden inderdaad gegrond?

In mijn longread kijken we naar het effect van social media op eetstoornissen en luisteren we naar het advies van deskundigen. Artsen geven hun professionele kijk op de groeiende voedingstrends en kaarten de gevaren aan. En ook de ‘gezonde’ blogger zelf komt aan het woord. Want wat doet het met je als je alles goed probeert te doen, maar je het tegendeel lijkt te bereiken? Deskundigen vertellen over hun ervaringen met anorexia-patiënten en onderzoekers tonen aan dat er weg degelijk een relatie bestaat tussen eetstoornissen en social media.

“Moet ik dan dingen niet posten omdat mensen daar onzeker van worden? Dat is niet mijn taak.”

Naast het effect van de meningen van de fitgirls, kijken we ook naar het effect van media op je brein. Een extra like, een nieuwe volger, dat doet wat met je. Een nieuwe verslaving is al snel geboren. Intussen verlies je jezelf in de ideale wereld, die in veel gevallen maar een halve waarheid laat zien. Het hoogst haalbare zijn de buikspieren, het goede gevoel en de slanke taille van je favoriete fitgirl. Staan we straks allemaal ons vetpercentage op te meten, om vervolgens weer een #healthy gerecht op Instagram te plaatsen? Je ontdekt het op de website van #NotSoFitGirl.

Ook benieuwd naar de actualiteiten? Volg #NotSoFitGirl op Instagram en Facebook.