Je hoeft in Groningen de straat maar op te gaan en je hoort de ene na de andere buitenlandse taal. De stad – de economische motor van het Noorden – wordt steeds internationaler. De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool schrijven elk jaar meer internationale studenten in en hoger opgeleide buitenlandse kenniswerkers komen steeds vaker naar het Noorden voor een baan.

Al deze internationals laten huis en haard achter zich en vestigen zich voor korte of langere tijd in een andere stad. En dat is niet altijd makkelijk. Want bouw maar eens een nieuw leven op zonder je eigen vrienden en familie in de buurt te hebben. Aanvankelijk is een verhuizing één groot avontuur, maar uiteindelijk krijgt iedereen te maken met de nadelen van het leven in een andere cultuur, met al z’n gewoontes.

Het blijft namelijk moeilijk om écht vrienden te maken met de Groningers. Hoe vriendelijk en behulpzaam ze ook zijn. En uiteindelijk gaat de taal je als buitenlander enorme parten spelen, want bedrijven zitten niet te wachten op iemand die de taal nog niet machtig is.

Het duurt lang voordat je je als international thuisvoelt in een nieuwe stad. Je moet er ook veel tijd in steken. Maar als dat dan lukt, dan ben je meteen ook van enorme meerwaarde voor zowel de economie als de maatschappelijke diversiteit in een stad.

NT
Ik heb een nieuw platform ontwikkeld voor expats en internationale studenten. Uiteindelijk wordt ‘NT’ (de volledige titel moet ik jullie nog onthouden) een Engelstalige website met nieuws uit het Noorden, achtergrondverhalen over de toenemende internationalisering en interviews met internationals over hun ervaringen in Nederland, het Noorden en specifiek in Groningen.

De website is volop in ontwikkeling. Met een beetje geluk wordt ‘NT’ nog dit jaar gelanceerd. Het moet uiteindelijk een bron van nieuws voor internationals worden. Maar ook een visitekaartje voor het Noorden. En ook zeker een bindmiddel. Een platform waarop de expats en internationale studenten elkaar vinden. En kunnen leren van elkaars bevindingen.

Speciaal voor mijn afstudeerproductie heb ik een aantal mooie achtergrondverhalen geschreven over het leven van de internationals in Groningen. Maar ook nieuwsartikelen en achtergronden over de gevolgen van de internationalisering voor het onderwijs en de manier waarop wordt geprobeerd om het talent te behouden voor het Noorden. Samen met een interessant hoofdartikel over de toenemende internationalisering heeft ‘NT’ straks een mooie vliegende start.

Heb jij een toegangscode gekregen? Dan kun je mijn afstudeerproductie hier bekijken!