De gemeente Zandvoort en de directie van Circuit Zandvoort vinden dat het tijd wordt dat de Formule 1 terugkeert naar de Noord-Hollandse badplaats. Deze zomer is het alweer 32 jaar geleden dat voor het laatst de Grote Prijs van Nederland werd georganiseerd. Het Max-effect gecombineerd met de historie van het bijna 75-jaar oude circuit en een nieuwe Formule 1 baas moeten het perfecte recept vormen.

“Ik denk dat 2020 nog altijd haalbaar is, maar dan moeten er wel stappen worden gezet de komende tijd”, sprak circuitdirecteur Erik Weijers. “Geld is het grootste probleem. Er is heel veel geld nodig om de verbouwingen aan het circuit te bekostigen en daarnaast om de fee aan de organisatie te kunnen betalen.”

De verbouwingen aan het circuit zijn eenmalig. Grindbakken in, gedeeltelijk, de Tarzanbocht en het Scheivlak moeten worden geasfalteerd. “Je moet er niet aan denken waar je eindigt als er geen grind ligt in het eerste gedeelte van de Tarzanbocht”, zegt Weijers bedenkelijk. “Maar in het verlengde van de bocht moet asfalt komen zodat de coureurs hun weg kunnen vervolgen als ze van de baan slippen.”

De jaarlijkse fee die betaald moet worden aan de organisatie kan in de miljoenen oplopen. “Hoeveel wij als Zandvoort moeten betalen weten we niet. We vragen het wel eens aan collega’s van andere circuits maar de bedragen lopen om verschillende redenen behoorlijk uiteen.”

Met Max Verstappen heeft Nederland het grootste talent sinds Michael Schumacher en Lewis Hamilton. Daarnaast kent het circuit een rijke historie met Formule 1 wedstrijden. Maar de tijden veranderen en de concurrentie met andere circuits is groter dan ooit. Onderzoeksbureau Decisio is bezig met een haalbaarheidsonderzoek. De uitslag volgt na de zomer en kan bij een negatief advies een streep door de plannen zetten.

In deze zesdelige miniserie “Formule 1 terug naar Zandvoort ?!” worden de obstakels die Formule 1 op Circuit Zandvoort in de weg staan behandeld. Daarnaast worden de inwoners van Zandvoort gevraagd naar hun mening, volgen we de marshalls van de OCA en nemen we een kijkje bij de Max Verstappen Racedagen, door de directie van het circuit bestempeld als generale repetitie.

Op de website: http://dennisbetten.wixsite.com/photodennisbetten/journalistiek kun je alle afleveringen bekijken plus bonusmateriaal.


Wil je nog meer zien?
Volg mij dan op:
Twitter: @dennisbetten91
Instagram: @photodennisbetten